Allen tegen Allen

Allen tegen Allen (2019)

An archeology of fascism in the Netherlands

Interessante documentaire over een onderbelicht onderwerp: het fascisme in Nederland.
play

7,4 details

  • 103 Min
  • Documentaire
  • Nederland
103 Min Nederland

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

Alt titel
All Against All
Regie
Luuk Bouwman
Release
21.11.2019
Release NL
01.10.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Luuk Bouwman | Scenario: Luuk Bouwman | Speelduur: 103 minuten | Jaar: 2019

Films over de Tweede Wereldoorlog en het fascisme richten zich vaak op Duitsland. Over het fascisme in Nederland weten we maar weinig, of willen we er liever niet te veel over weten? Regisseur Luuk Bouwman neemt in zijn documentaire Allen Tegen Allen de fascistische beweging, of beter gezegd, bewegingen, die in Nederland bestaan hebben onder de loep, zonder ergens zelf een oordeel over te vellen.

In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw wint het fascisme terrein in Europa, onder andere in Italië onder het bewind van Benito Mussolini en in Duitsland onder leiding van Adolf Hitler. Deze gegevens zullen de meeste Nederlanders niet ontgaan zijn: dit leer je op de basisschool al. Dat ook in Nederland het fascisme terrein won, nog voor de Tweede Wereldoorlog uitbrak, zal voor veel mensen een verrassing zijn. Voor Bouwman een reden om hier een documentaire over te maken, waarin hij probeert het enorme netwerk van kleine nationaalsocialistische bewegingen die in Nederland ontstonden uit te pluizen. Zo had je bijvoorbeeld 'Verbond van Actualisten', Verbond van Nationalisten' en 'De Bezem', een naam die verwijst naar het schoonvegen van het land.

videotrailers & clips