De Veroordeling

Reviews (2)

Em D.

Avatar

Enkele dagen geleden hebben wij de film bekeken, nadat we reeds jaren geïnteresseerd zijn in de Deventer moordzaak en nagenoeg al het online materiaal over de zaak hebben bekeken en gelezen. We keken vanuit die interesse erg uit naar het zien van de film.

Kwalitatief is de film naar onze mening goed. Mooie opnames waarin locaties in Deventer af en toe herkenbaar in beeld zijn gebracht. Acteerwerk was overtuigend en onder andere de scenes in de rechtbank zijn goed nagespeeld.

De film presenteert de ervaringen en mening van journalist Bas de Haan. Dit geeft een bijzondere kijk in precies dat: zijn ervaringen, zijn mening en de bevindingen die hij heeft gedaan als journalist. Wij vonden dit enerzijds een pluspunt, omdat het extra (nieuwe) informatie vrijgeeft en een bijzondere kijk op de zaak biedt en alles wat erbij is komen kijken.

Voornoemde geeft Michaël de Jong ‘de klusjesman’ en zijn partner Meike de kans om ook hun kant van het verhaal te delen met de wereld. De film laat zien hoe hun leven is veranderd naar aanleiding van de beschuldigingen van Maurice de Hond aan hun adres.

Dat de film is gepresenteerd vanuit het oogpunt van Bas de Haan, is naar onze mening ook een gigantisch minpunt. De film begint met een mededeling over dat de gehele film is gebaseerd op feiten en gesprekken met deskundigen en andere betrokkenen. Dit geeft de kijker de indruk dat wat de film laat zien en wat Bas verkondigd, de waarheid is. Naarmate de film vordert, wijst Bas steeds vaker Ernest Louwes aan als de moordenaar van weduwe Wittenberg, waarbij veelvuldig van alles wordt ontkracht en bevestigd. Aan de andere kant lijkt het ook zijn missie om Michaël de Jong vrij te spreken van alle door Maurice de Hond gedane beschuldigingen. Hiermee doet Bas exact hetzelfde als Maurice. Het enige verschil is dat Ernest Louwes daadwerkelijk is veroordeeld en een straf heeft uitgezeten.

Voor ons zorgde al het eerdergenoemde ervoor dat wij met een zeer gemixt gevoel de bioscoop uitliepen. Als je op zoek bent naar de waarheid rondom de Deventer moordzaak, hoef je de film niet te bekijken. Wil je meer informatie vanuit het perspectief van een andere journalist dan Maurice de Hond, dan is De Veroordeling wel interessant.

Mr.Movies

Avatar

De Veroordeling is een biografische verfilming over het journalistieke onderzoek van de Deventer moordzaak. De film is geregisseerd en deels geschreven door Sander Burger, de regisseur van Ik ben Alice.
In de film doet televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) onderzoek naar de Deventer moordzaak wanneer hij vermoed dat de zaak niet op een eerlijke manier is verlopen en verdachte Ernest Louwes (Mark Kraan) onterecht vastzit. Dankzij zijn onderzoek wordt de klusjesman van het slachtoffer Michael de Jong (Yorick van Wageningen) ook als een mogelijke dader gezien. Hierdoor verandert alles en komen vele complottheorieën naar boven. Bas moet zo de strijd aan gaan tegen de media en het rechtssysteem, voordat de verkeerde verdachte vals veroordeeld wordt.
Deze film vertelt een interessant verhaal over hoe rechtspraak zonder de juiste informatie makkelijk kan worden beïnvloed. Mensen met veel aanzien kunnen hun mening dankzij deze status op verkeerde manieren gebruiken. Zo kunnen ze de verdachte die ze zelf het meest verdenken de uiteindelijke schuld geven en in een verkeerd daglicht zetten. Anderen volgen dan zonder zelf onderzoek te doen deze mening. De film laat zo goed zien dat zonder echt onderzoek en bewijzen de verkeerde verdachte al snel veroordeelt kan worden. De film speelt zo ook goed in op de actualiteit van hoe dankzij sociale media er snel nepnieuws kan ontstaan wat snel door velen geloofd wordt zonder dat ze er verder zelf echt onderzoek naar doen.
De speeltijd van de film is wel wat aan de lange kant en had wel wat ingekort kunnen worden als ze meer in de kern van het verhaal waren begonnen. Sommige scenes met personages die verder niet tot belangrijke eindresultaat leiden, hadden ook niet in de film naar voren hoeven komen. De film lijkt op het eind ook een paar keer te eindigen, maar wanneer er weer nieuw bewijs naar boven komt, gaat de film ook weer verder.
De film brengt veel belangrijke details van de Deventer moordzaak goed naar voren, om je als kijker ook in twijfel te brengen over wie nu de echte dader kan zijn. Ze tonen ook goed hoe het journalistieke werk eruitziet en wat er allemaal bij komt kijken voordat ze met het journaal beginnen.
Fedja van Huêt komt goed naar voren in de hoofdrol van de film als een journalist, die ondanks dat alles kan tegenzitten toch de ware feiten naar boven wil brengen. Samen met Marike Mingelen heeft hij een goede en strijdige chemie, want als zijn baas verwacht ze het beste van hem en dat hij alleen met feiten naar voren komt. Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk komen soms wel wat ongemakkelijk over, maar de personages die ze spelen hebben hun rede hiervoor.