Sterke film over de Deventer moordzaak, nepnieuws en talkshowjournalistiek.
play

7,4 details

  • 130 Min
  • Biografie
  • Misdaad
  • Drama
  • Nederland
130 Min Nederland

Televisiejournalist Bas Haan (Fedja van Huêt) creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van 'de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze 'trial by media' besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?

Alt titel
The Judgement
Regie
Sander Burger
Cast
Fedja van Huêt, Lies Visschedijk, Yorick van Wageningen, Huub Smit, Porgy Franssen, Mads Wittermans, Bart Klever, Astrid van Eck, Reinier Bulder, Ad Knippels, Janni Goslinga, Leon Voorberg, Pauline Greidanus, Mark Kraan, Jasper van Overbrugge, George Tobal, Marike Mingelen, Ortál Vriend, Carmen van Mulier.
Release
02.09.2021
Release NL
02.09.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Sander Burger | Scenario: Bert Bouma en Sander Burger | Cast: Fedja van Huêt (Bas Haan), Yorick van Wageningen (Michael de Jong), Lies Visschedijk (Meike Wittermans), Mark Kraan (Ernest Louwes), e.a. | Speelduur: 130 minuten | Jaar: 2021

Soms lijken gebeurtenissen te bizar om waargebeurd te zijn. Het hele mediacircus dat ontstond rond de Deventer moordzaak is zo'n affaire die van absurditeiten aan elkaar hangt. Op kafkaëske wijze wordt 'de klusjesman' verdacht van moord, een opiniemaker vindt met zijn vreemde theorieën een groot podium op tv en weet zelfs het graf van het slachtoffer te laten openen omdat daar het moordwapen zou liggen. De makers van De Veroordeling hebben een inventieve manier gevonden om deze gebeurtenissen terug te laten slaan op de werkelijkheid door steeds fragmenten uit echt uitgezonden talkshows te laten zien. De Veroordeling is een sterke aanklacht tegen talkshowjournalistiek en laat een perverse geschiedenis van 'trial by media' in Nederland zien.

Journalist Bas Haan, gespeeld door een ijzersterke Fedja van Huêt, doet onderzoek naar de Deventer moordzaak en komt er al snel achter dat er een gebrek aan bewijs is om Ernest Louwes, de verdachte, vast te houden. Haan bijt zich vast in het dossier en ontdekt dat in het politieonderzoek een hoop dingen mis zijn gegaan. Hier maakt hij voor het televisieprogramma Netwerk een uitgebreid verslag van. Uit nieuw bewijs blijkt dat Louwes de moord wel degelijk heeft gepleegd en uiteindelijk moet ook Haan zijn mening bijstellen. Dan heeft Maurice de Hond echter al besloten dat Louwes onschuldig is en 'klusjesman' Michael de Jong als dader aangewezen. De media duiken erbovenop.

videotrailers & clips

alle artikelen (3)

De Veroordeling Nieuwsberichten

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

De Veroordeling

acties