'No Time to Die' luidt zware crisis in voor Nederlandse films

'No Time to Die' luidt zware crisis in voor Nederlandse films

Vele vaderlandse producties kunnen geen kant op.

Ondanks dat Hollywoodproducties doorgaans een veelvoud aan bezoekers trekken, doen ook de grotere Nederlandse producties het best aardig in de bioscoop. Maar die films lijden nu mogelijk extra zwaar onder de coronacrisis en lijken de grote slachtoffers te kunnen worden.

Het grootste deel van de Amerikaanse kaskrakers komen hoe dan ook in de bioscoop uit. Dit lijkt vooralsnog ook te gelden voor de grotere Nederlandse producties, maar het lijkt erop dat die films geslachtofferd gaan worden door het veel grotere aanbod uit voornamelijk Hollywood.

De Veroordeling
Eén van de films die een onzekere tijd tegemoet ziet is De Veroordeling over de bekende Deventer moordzaak uit 1999. De film heeft 1,9 miljoen euro aan productiekosten. "De verplaatsing van James Bond zorgde voor een enorme aardverschuiving in de filmprogrammering," aldus filmproducent Joram Willink tegenover De Stentor.

"Het idee was om de film over de Deventer moordzaak in oktober uit te brengen, maar James Bond duwt onze en alle andere films eruit. Die film pikt gewoon heel veel zalen in," vervolgt Willink.

Grote verliezen
En wat voor De Veroordeling geldt, geldt ook voor vele andere Nederlandse producties. "De populaire Nederlandse films gaan het heel zwaar krijgen. Er zal beperkte ruimte zijn voor films van eigen bodem. Dat is een grote zorg die we nu hebben," meldt ziet Anne de Jong, algemeen directeur van Filmdistributeurs Nederland (FDN).

En: "Er worden nu enorme verliezen geleden. Bioscopen gaan kijken met welke films ze straks de meeste bezetting krijgen en er komt een golf van films uit Hollywood over ons heen."

Wat is de oplossing?
Naast dat er veel aanbod is, werken ook de ingrijpende maatregelen in de bioscoopzalen niet mee. De oplossing? "Thuis wordt via platforms als Netflix en Videoland meer gekeken dan ooit. Die platforms hebben heel hard nieuwe content nodig en dan kan de film daar terechtkomen. Maar een film via on demand levert nooit zoveel op als in de bioscoop. Dat bioscoopbezoek is nodig om de eerste financiële klapper te maken," weet De Jong.

De Veroordeling-producent Willink verwacht dat zijn Nederlandse blockbuster in 2021 toch op het witte doek gaat verschijnen: "Het is een behoorlijke productie met grote namen en daarom niet interessant om op de plank te laten liggen."

Check welke films voor oktober tot en met december gepland staan.

NieuwsFilm

meest populair