Bioscopen weer open? Met deze ingrijpende maatregelen krijg je te maken

Bioscopen weer open? Met deze ingrijpende maatregelen krijg je te maken

De zalen zullen in ieder geval snel uitverkocht zijn.

Al weken zitten de deuren van de bioscoopzalen op slot en als deze weer opengaan, dan staan ze slechts op een kier. Er is meer bekend over hoe de bioscopen willen omgaan met de "1,5-meter samenleving".

Tijdens een interview op BNR werd meer duidelijk over het conceptprotocol dat bij de overheid is ingediend. De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) gaf duidelijkheid.

70 tot 75 procent minder bezoekers in een zaal
De eerste stap om de zalen weer open te krijgen zou een beperking zijn van het aantal bezoekers, oplopend tot een capaciteitsverlaging van 70 tot 75 procent. In zalen met een zeer grote capaciteit, zoals in het Amsterdamse Tuschinski, zou een maximaal aantal van 100 bezoekers toegelaten worden.

Minder films en andere programmering
Het lijkt erop dat de tijdstippen en mogelijke pauzes worden aangepast. Het aantal voorstellingen en films zal worden beperkt. De zalen worden extra schoongemaakt en de voorstellingen worden zo ingepland dat ze wisselend starten en eindigen, zodat ze min mogelijk bezoekers elkaar in de foyers tegenkomen.

Legere foyers
"Bezoekers wordt verzocht iets korter van tevoren aanwezig te zijn, om volle foyers te voorkomen," zei Gulian Nolthenius van de NVBF. Dit betekent dat je vooral naar de bioscoop gaat om een film te kijken. Een uitje zal het voorlopig niet echt zijn.

Op andere manier drankjes halen
Het blijft mogelijk om een drankje te halen. "Er is de mogelijkheid om een drankje te kopen, zij het dat het op een andere manier wordt aangeboden," aldus de NVBF-directeur. Of er ook popcorn en stinkende nacho's beschikbaar zullen zijn, is nog onbekend.

Meer overheidssteun nodig
Los van de inkomsten uit ticketverkoop, stagneren ook de inkomsten vanuit de vele adverteerders. De NVBF hoop op een verlenging van de NOW-regeling waardoor de inkomstendaling enigszins opgevangen kan worden. Nolthenius: "U kunt zich voorstellen dat het geen winstgevende situatie is als je honderd mensen toelaat. Dat is dramatisch voor de sector."

Duurdere bioscoopkaartjes?
Mocht verdere overheidssteun uitblijven, dan zouden de prijzen omhoog kunnen gaan. "Belangrijkste is dat we, ook al is het met een protocol, weer open kunnen en mensen weer even de afleiding van een film kijken in de bioscoop kunnen krijgen," was de reactie van Nolthenius die niet weet wat de impact is op de toegangsprijs.

Enorme teleurstelling
"Een enorme teleurstelling," noemde Nolthenius het besluit om de maatregelen te verlengen tot 20 mei. De hoop is nu dat na 20 mei de deuren weer open gezet kunnen worden, met het anderhalvemeter-protocol.

Welke films?
De bioscoopkalender voor aankomende zomer raakt al aardig leeg en dat is een volgende zorg voor de grote bioscopen. Wat welke films moeten de bioscopen en filmhuizen gaan vertonen zonder nieuwe blockbusters en recente art-house titels?

NieuwsFilm

meest populair