nu in de bioscoop

Relic (2020)

Everything Decays

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Relic is een nieuwe horrorfilm geregisseerd en deels geschreven door Natalie Erika James, de regisseur van de korte horror filmpjes Drum Wave en Cresswick.
In de film reizen moeder Kay (Emily Mortimer) en har dochter Sam (Bella Heathcote) naar Kay haar oude familiehuis, want Kay haar moeder Edna (Robyn Nevin) is vermist geraakt. Samen met buurtbewoners proberen ze Edna terug te vinden. Wanneer Edna plotseling weer opduikt zonder dat ze kan vertellen waar ze was, vragen Kay en Sam zich af of ze dement aan het worden is. Kay gaat, op zoek naar een passend verzorgingstehuis voor haar moeder, terwijl Sam een oog op haar oma houdt. Sam ziet dat haar oma zich steeds vreemder begint te gedragen en vraagt zich af of er iets bovennatuurlijks met haar aan de hand is. Als ze haar moeder hiervan probeert te overtuigen, moeten de twee beslissen wat de beste hulp voor hun (groot)moeder kan zijn.
Deze horror film lijkt, betreft het verhaal veel op de horror film The Babadook uit 2014, die was geregisseerd en geschreven door Jennifer Kent. Toevallig zijn deze beide films gemaakt door Australische regisseurs en scriptschrijvers. Jennifer Kent leek alleen meer een idee te hebben waar ze met haar film heen wilde gaan en wat de echte bedoeling van de film nou eigenlijk was.
Natalie Erika James komt met Relic nog wat aarzelend over. Ze heeft persoonlijk in haar familie ervaring gehad met Alzheimer en dementie. Het komt alleen niet duidelijk genoeg naar voren of de film hier nou wel of niet een verborgen bericht over probeert te vertellen als metafoor. De film kan mensen die hier zelf ook mee te maken hebben gehad of nog steeds te maken hebben wel wat meer aanspreken. Als kijker kun je na het einde van de film met wat onbeantwoorde vragen blijven zitten. Als Natalie Erika James wat meer duidelijke informatie had gegeven, zou de film wat begrijpelijker zijn geweest en zo ook wat minder langdradig.
Voor een horror film weten ze alleen wat horror momenten naar voren te brengen door gebruik te maken van bepaalde geluiden en schaduwen. Dankzij een passende filmset weten ze voor een griezelige sfeer te zorgen. Door gebrek aan verdere uitleg van sommige van deze momenten, blijf je wel met wat onbeantwoorde vragen zitten.
Van de cast levert Robyn Nevin het beste acteerwerk. Ze weet je als kijker net zoals de andere personages goed in twijfel te brengen of ze nou aan dementie lijdt, of toch door iets bezeten is. Emily Mortimer en Bella Heathcote leveren ook goed acteerwerk, als haar bezorgde familieleden. Doordat ze beide onzeker zijn over Edna haar conditie komen ze en hun personages soms wel wat onzeker over, waardoor je als kijker ook niet altijd weet wat je van ze en hun situatie moet denken.