Een sprong in de rivier blijkt onbedoeld een schop tegen het patriarchaat. De gevolgen zijn niet mild.
play

6,3 details

  • 100 Min
  • Drama
  • België
  • Frankrijk
  • Kroatië
  • Slovenië
100 Min België

In deze satire duikt een Macedonische vrouw naar een kruisbeeld dat door een priester in de rivier is gegooid - een ritueel dat alleen bestemd is voor mannen. In de chaos die ontstaat trotseert ze de ruziënde mannen.

Alt titel
Gospod postoi, imeto i' e Petrunija
Regie
Teona Strugar Mitevska
Cast
Labina Mitevska, Dzevdet Jasari, Petar Mircevski, Zorica Nusheva, Stefan Vujisic, Bajrush Mjaku, Suad Begovski, Ilija Volcheski, Nikola Kumev, Vladimir Tuliev, Andrijana Kolevska, Igor Todorov, Violeta Sapkovska, Nenad Angelkovic, Simeon Moni Damevski.
Release
10.02.2019
Release NL
23.07.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Teona Strugar Mitevska | Scenario: Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragic | Cast: Zorica Nusheva (Petrunija), Labina Mitevska (Slavica), Suad Begovski (priester), Stefan Vujisic (Darko), Simeon Moni Damevski (Milan) e.a.| Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2019

Hoeveel van onze keuzes nemen we met ons volle bewustzijn? Maken we elke noodzakelijke afweging alvorens tot een besluit te komen, of worden we eigenlijk vooral gedreven door onze impulsen en pogen we pas naderhand te duiden waarom we bepaalde dingen wel of niet hebben gedaan? Voor het antwoord op die vraag neigt God Exists, Her Name Is Petrunya naar de tweede optie. Dus waarom hoofdpersonage Petrunya in een rivier springt om een crucifix op te duiken? Ze zou het zelf waarschijnlijk niet eens kunnen vertellen. Maar ze doet dit toch en forceert daarmee een keerpunt in de film, wat uitmondt in allerlei onvoorziene consequenties. Deze brengen haar en tal van andere personages steeds weer terug bij de kernvraag: waarom deed ze dat nou eigenlijk?

Het is een vraag die gelukkig nooit expliciet wordt beantwoord. Maar toch, wanneer Petrunya ogenschijnlijk zonder specifieke reden de sprong in het ijskoude water maakt, zou de kijker door de voorafgaande twintig minuten wel enig idee moeten hebben waar die impuls vandaan komt. In deze openingsfase zien we de titelfiguur als een 32-jarig muurbloempje: ze is dik en heeft geen werkervaring, geen eigen woning, geen partner en zelfs geen innemende persoonlijkheid om dat alles te compenseren. En ja, dat ze een universitaire studie geschiedenis heeft afgerond is heel leuk en aardig, maar volkomen verwaarloosbaar in het Noord-Macedonische gehucht waar ze haar dagen slijt. De trieste staat van haar leven wordt breed geëtaleerd sollicitatiegesprek, dat helaas niet eindigt met een baan maar met ongewenste seksuele avances, uitmondend in het besef bij haar gesprekspartner dat Petrunya eigenlijk niet eens 'neukbaar' genoeg is om aan te nemen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

God Exists, Her Name Is Petrunya

acties