Berlin Alexanderplatz is een drie uur durende aanklacht tegen alles, die even onvergetelijk is als ontoegankelijk.
play

6,1 details

  • 183 Min
  • Drama
  • Duitsland
  • Nederland
  • Frankrijk
  • Canada
183 Min Duitsland

Vluchteling Francis maakt de gevaarlijke oversteek van Afrika naar Europa. Als hij uiteindelijk in Berlijn aankomt en aan een nieuw leven begint, zweert hij om dat als een goed mens te doen. Door zijn status als illegale vluchteling blijkt dat echter praktisch onmogelijk. Francis valt in handen van drugsdealer Reinhold. Onder invloed van hem verandert Francis in Franz, een genadeloze crimineel. Het eerlijke leven wat hij probeerde te leiden, is opeens verder weg dan ooit.

Regie
Burhan Qurbani
Cast
Niels Verkooyen, Albrecht Schuch, Jella Haase, Joachim Król, Welkett, Thomas Lawincky, Mira Elisa Goeres, Annabelle Mandeng, Lena Schmidtke, Thelma Buabeng, Derek Meisenburg, Lukhanyo Bele, Benny O.-Arthur, Richard Fouofié Djimeli, Faris Saleh.
Release
26.02.2020
Release NL
06.08.2020
Release DVD
10.12.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Burhan Qurbani | Scenario: Burhan Qurbani, Martin Behnke (film), Alfred Döblin (boek) | Cast: Welket Bungué (Francis), Albrecht Schuch (Reinhold), Jella Haase (Mieze), Joachim Król (Pums), Annabelle Mandeng (Eva), e.a. | Speelduur: 183 minuten | Jaar: 2020

Het is lastig een film te vinden die zich zo weinig aan lijkt te trekken van het publiek als Berlin Alexanderplatz. Deze eigentijdse en eigenzinnige kijk op het boek uit het interbellum en de ronduit legendarische Duitse televisiefilmserie uit de jaren tachtig heeft een missie. Het laat zich bij het najagen van die missie geen strobreed in de weg leggen door conventies of publieksverwachtingen. Het resultaat is een drie uur durende aanklacht die minstens zo onvergetelijk is als ontoegankelijk.

Waar het originele verhaal worstelde met politieke thema's zoals het opkomende nationaalsocialisme en het oprukkende communisme, spelen inmiddels andere zaken in Berlijn. Dit keer is hoofdpersoon Franz een Afrikaanse vluchteling die eigenlijk Francis heet. Francis raakt steeds meer ingeburgerd in de Berlijnse underground en doet daarbij steeds meer zijn nieuw verkregen bijnaam Franz eer aan. En waar het in de vorige eeuw ging om een voormalig gevangene, is Francis dit keer in een strijd verwikkeld om zijn tijd als illegale in het asielzoekerscentrum achter zich te laten. Wie de symboliek daar niet ziet, houdt bewust de ogen gesloten.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Berlin Alexanderplatz

acties