Lamentations of Judas
Mooie indringende documentaire onderzoekt de psyche van een groep gevreesde soldaten.
play

6,4 details

  • 96 Min
  • Documentaire
  • Nederland
96 Min Nederland

Ooit vochten Angolese soldaten de koloniale oorlogen van ‘wit’ Zuid-Afrika. Ze waren onderdeel van het beruchte 32ste bataljon. Achtergelaten op de rand van de Kalahari Desert, vormen de overgebleven oud-strijders de hoofdpersonen in een film over schuld, verraad en vrije wil. Filmmaker Boris Gerrets haalt oude wonden open in een poging tot verlossing.

Regie
Boris Gerrets
Release
06.08.2020
Release NL
06.08.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Boris Gerrets | Scenario: Boris Gerrets | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2020

Waar ligt de vrije wil in het plegen van verschrikkelijke daden? In de laatste film voor zijn dood poneert Boris Gerrets deze filosofische vraag. Dit doet hij door 'The Terrible Ones' te benaderen. Deze lugubere naam werd gedragen door een groep Angolese soldaten uit het 32e bataljon die Zuid-Afrika inzette in de oorlog tegen Angola en later in de townships ten tijde van de apartheid. Daarna werden ze afgedankt door Zuid-Afrika en kwamen ze in het dorpje Pomfret terecht. Gerrets benadert de veteranen, maar krijgt niets over hun tijd in het bataljon te horen. Daarop kwam hij op het lumineuze idee om de strenggelovige gemeenschap de laatste dagen van Jezus te laten naspelen.

De ex-soldaten nemen hun rol als apostelen van Jezus vrij serieus en hierop beginnen ze aardig te praten. Ze vinden het natuurlijk allemaal verschrikkelijk dat Jezus verraden werd door Judas. Het 32ste bataljon werd zelf echter ook vaak gezien als verraders. Niet alleen van Angola, maar ook die van de zwarte bevolking van Zuid-Afrika waar ze tegen vochten. Had Judas in zijn verraad een keuze? Veel van de mannen denken van wel, maar als naar hun eigen rol wordt gevraagd dan was er geen keus. Ze moesten orders opvolgen. Wat de schuldkwestie nog lastiger maakt is dat de meeste van de mannen gerekruteerd werden toen ze nog jonge tieners waren. Hierbij werden ze vaak onder dwang meegenomen om voor het bataljon te vechten.

videotrailers & clips