nu in de bioscoop

Nasir (2020)

'Nasir' comprehends the peaceful anonymity of the lives of small people but also, more sorrowfully, the vengeful and arrogant anonymity of the mob.

Bijzonder sterk drama over de gevolgen van hindoe-nationalisme voor een moslim in India.
play

7,2 details

  • 85 Min
  • Drama
  • India
  • Nederland
  • Singapore
85 Min India

Hindoe-nationalisme bestaat al sinds het eind van de negentiende eeuw. Mahatma Gandhi werd bijvoorbeeld in 1948 vermoord door een extremistische hindoe-nationalist. Maar de ideologie heeft een enorme doorstart beleefd sinds Narendra Modi en diens Bharatiya Janata-partij in 2014 in India aan de macht kwamen. In de commerciële cinema van Bollywood zie je dat vooral terug in historische propagandafilms vol wapperende vlaggen en moslims als schurken. De kleine filmhuisfilm 'Nasir' is echter een veel interessantere bespiegeling op het effect van hindoe-nationalisme in het dagelijks leven in India, specifiek in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu

Regie
Arun Karthick
Cast
Niveditha, Sudha Ranganathan.
Release
27.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Arun Karthick | Scenario: Arun Karthick | Cast: Valavane Koumarane (Nasir), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2020

Hindoe-nationalisme bestaat al sinds het eind van de negentiende eeuw. Mahatma Gandhi werd bijvoorbeeld in 1948 vermoord door een extremistische hindoe-nationalist. Maar de ideologie heeft een enorme doorstart beleefd sinds Narendra Modi en diens Bharatiya Janata-partij in 2014 in India aan de macht kwamen. In de commerciële cinema van Bollywood zie je dat vooral terug in historische propagandafilms vol wapperende vlaggen en moslims als schurken. De kleine filmhuisfilm Nasir is echter een veel interessantere bespiegeling op het effect van hindoe-nationalisme in het dagelijks leven in India, specifiek in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu.

Regisseur Arun Karthick kiest ervoor dat effect niet uit te leggen via dialoog, maar een van de gevaarlijkere elementen van hindoe-nationalisme voelbaar te maken. Specifiek hoe propaganda die in India door regeringspartij BJP en aanverwanten tot plotselinge erupties van geweld kan leiden. Vooral uitgevoerd door extremisten, die bepaalde beweringen over niet-hindoes als zoete koek slikken, en dan zelf beslissen de volgende logische stap te zetten. Karthick laat de kijker in Nasir dat voelen vanuit het perspectief van een gewone, werkende moslim die in Coimbatore in Tamil Nadu woont. Hij moet zich de propaganda dagelijks laten welgevallen, en wordt uiteindelijk het slachtoffer van dat geweld.

videotrailers & clips

Bioscoopagenda

"Nasir" draait momenteel in de volgende steden. Bioscoopagenda

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Nasir

acties