The Father

The Father (2020)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Father is een nieuwe drama film geregisseerd en deels geschreven door Florian Zellek. Dit is pas de eerste film die hij heeft geregisseerd en is verder meer bekend als scriptschrijver.
De film gaat over vader Anthony (Anthony Hopkins), die dankzij zijn dementie steeds minder begint te worden. Zijn dochter Anne (Olivia Colman) probeert passende hulp voor hem te vinden, maar hij wijst iedere verzorger steeds weer af. Anne komt zo voor de keuze te staan de zorg van haar vader op zich te nemen of hem tegen zijn zin in over te plaatsen in een verzorgingstehuis.
Florian Zeller brengt deze film grotendeels over vanuit het oogpunt van het hoofdpersonage, waardoor je als kijker ongeveer meemaakt hoe een dement iemand door het leven gaat. Zo haalt het verhaal expres dingen door elkaar of valt het vaak in herhaling. Zo krijg je als kijker een goed beeld van hoe eng het leven op latere leeftijd kan worden, waar je beste herinneringen ineens je nachtmerries kunnen worden.
Als kijker weet je tijdens de film ook niet zeker wie welk personage speelt en of ze er nu echt aanwezig zijn of ze slechts een vage hallucinaties van de dementiepatiënt zijn. De film puzzelt ook goed met de verschillende plekken waar het hoofdpersonage steeds denkt te zijn. Zo blijf je als kijker zelf ook op een passende manier onzeker.
De film toont ook goed hoe zwaar het leven kan zijn van iemand die een zieke of beperkte geliefde probeert te verzorgen. Hierdoor hebben ze soms geen tijd voor hun eigen leven. De film kan zo ook mensen aanspreken die zelf te maken hebben met een geliefde die aan dementie lijdt of hieraan heeft geleden. Dit kan voor deze mensen de film wat heftiger maken om te zien
Het acteerwerk wordt goed gedaan door de filmcast. Regisseur Florian Zeller heeft het script geschreven met Anthony Hopkins ingedacht om de hoofdrol te spelen. Hierom heeft het hoofdpersonage ook de naam Anthony. Toen Anthony Hopkins uiteindelijk akkoord ging met het spelen van de hoofdrol wisten ze de film op een geloofwaardige en passende manier over te brengen. Anthony Hopkins zet de rol van een oudere verwarde man, die zich dingen steeds slechter begint te herinneren goed neer. Olivia Colman brengt ook geloofwaardig over hoe het leven van iemand die voor een geliefde probeert te zorgen eruit kan zien. De rest van de cast komt verder expres op een passende, onnavolgbare manier over.