The Social Dilemma

The Social Dilemma (2020)

The technology that connects us also controls us.

Als je toch voortdurend wordt beïnvloed, waarom dan niet ook eens door een sterke documentaire?
play

7,3 details

  • 94 Min
  • Documentaire
  • Drama
  • Verenigde Staten
94 Min Verenigde Staten

Deze mix van documentaire en drama onderzoekt de gevaarlijke impact van sociale netwerken, met technische experts die over hun eigen creaties zelf aan de bel trekken.

Regie
Jeff Orlowski
Cast
Tristan Harris, Jeff Seibert, Sandy Parakilas, Tim Kendall, Justin Rosenstein, Jaron Lanier, Roger McNamee, Shoshana Zuboff.
Release
26.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Jeff Orlowski | Scenario: Jeff Orlowski, Davis Coombe en Vicky Davis | Cast: Tristan Harris, Jeff Seibert, Bailey Richardson, Roger McNamee, Shoshana Zuboff, Justin Rosenstein, Jaron Lanier, Skyler Gisondo (Ben), Kara Hayward (Cassandra), Sophia Hammons (Isla), Barbara Gehring (Moeder), e.a. | Speelduur: 85 minuten | Jaar: 2020

Als Tiger King dé spraakmaker was van de eerste coronagolf, dan heeft Netflix nu met The Social Dilemma tijdens de tweede ook beet. Met veel verontwaardiging tipt de ene Facebook-gebruiker deze documentaire aan de andere, vaak met het nodige ironische zelfbewustzijn. De grote storm is inmiddels een beetje gaan liggen, dus misschien is dit een beter moment om met terugwerkende kracht te bekijken: was het die hype waard?

"Alsof er 2,7 miljard Truman Shows tegelijk zijn", maakt een van de vele ex-medewerkers van een socialemediabedrijf een treffende vergelijking. We gebruiken met zijn allen gratis internettoepassingen, waarmee ons gedrag in kaart wordt gebracht en vervolgens voorspeld en beïnvloed. En die beïnvloeding gebeurt weer op basis van losgeslagen logaritmes die we als mensen al lang niet meer in de hand hebben. Waarom? Zodat Facebook verdient, Twitter een slaatje kan slaan uit een gratis dienst, Google zijn advertentie-inkomsten binnensleept en Insta zijn gram haalt.

videotrailers & clips