De tweede door een vrouw geregisseerde Saoedi-Arabische film ooit is een sterk feministisch drama.
play

6,7 details

  • 104 Min
  • Drama
  • Saoedi-Arabië
  • Duitsland
104 Min Saoedi-Arabië

De Saoedische Maryam is werkzaam als arts. Als ze op een dag weer wordt geconfronteerd met de beperkingen in haar leven simpelweg omdat ze een vrouw is, besluit ze zich kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Deze beslissing wordt haar bepaald niet door iedereen in dank afgenomen. Samen met haar zussen probeert ze hun gemeenschap ervan te overtuigen dat zij als vrouw ook mee zou mogen doen aan de verkiezing en probeert ze een stap vooruit te zetten in de strijd voor vrouwenrechten in Saoedi-Arabië.

Regie
Haifaa Al-Mansour
Release
28.08.2019
Release NL
03.12.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Haifaa Al-Mansour | Scenario: Haifaa al-Mansour & Brad Niemann | Cast: Mila Al Zahrani (Dokter Maryam Alsafan), Nora Al Awadh (Sara), Dae Al Hilali (Selma), Khalid Abdulraheem (Abdulaziz) e.a. | Speelduur: 104 minuten | Jaar: 2019

Haifa al-Mansour was in 2012 met haar debuut Wadjda een pionier. Wadjda is de eerste Saoedi-Arabische film ooit door een vrouw geregisseerd, en ook nog eens de eerste film die volledig in het koninkrijk van de Saoedi's werd opgenomen. Al-Mansour moest de film toen nog vanuit een busje draaien, omdat ze niet in het openbaar met de mannelijke leden van haar crew mocht praten. Met walkietalkies regisseerde ze de acteurs op basis van beelden. Sindsdien hebben vrouwen meer rechten en vrijheden gekregen in Saoedi-Arabië, en Al-Mansour maakte zodra zij kon daar een film over: The Perfect Candidate.

Voor het regisseren van haar tweede film hoefde zij niet meer in een busje te zitten, hoewel de productie wel regelmatig last had van politie die nog niet goed op de hoogte was van de nieuwe wetten en vrouwenrechten. Zo reflecteerde het maken van The Perfect Candidate het onderwerp van de film (of vice versa): dokter Maryam Alsafan voelt zich door omstandigheden genoodzaakt om zich verkiesbaar te stellen voor de lokale gemeenteraad. Dat is voor vrouwen pas net legaal geworden in Saoedi-Arabië.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Perfect Candidate

acties