Gelaagde, klein gehouden documentaire over de verwoestende sporen van het fascistische regime in een alledaags Spaans dorp.
play

6,9 details

  • 87 Min
  • Documentaire
  • Nederland
87 Min Nederland

In het Zuid-Spaanse dorpje Frigiliana blijken wonden uit de tijd van het regime van Franco tot nu toe niet geheeld. De brute moord op een dorpeling in 1952 verdeelt deze gemeenschap nog altijd tot op het bot.

Regie
Ramón Gieling
Salvador Gieling
Release
22.11.2019
Release NL
19.11.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Ramón Gieling, Salvador Gieling | Scenario: Ramón Gieling, Salvador Gieling | Speelduur: 87 minuten | Jaar: 2019

Vader en zoon Gieling, Nederlandse documentairemakers, komen al sinds de jaren negentig met grote regelmaat in het Zuid-Spaanse Frigiliana. Het is een dorp waar iedereen elkaar kent, levend of dood. Een dorp waar iedereen ook de geschiedenis kent, een geschiedenis die in het Spanje van de afgelopen eeuw een onstuimige is. In Frigiliana hangt in het dorpshuis een onmiskenbaar testament, in olieverf op doek. Een schilderij van een lugubere parade uit 1952, toen de Guardia Civil het lijk van de communist Antonio Sánchez Lomas op de rug van een muilezel door het dorp reed. Nog steeds verdeelt die daad het dorp.

De Spaanse burgeroorlog uit de jaren dertig had het land onder het dictatoriale regime van Franco gebracht. Waar andere Europese landen na de Tweede Wereldoorlog vooral bezig waren met herbouwen, was in Spanje de tweestrijd tussen regerende fascisten en rebellerende communisten in volle gang. De rode 'Mannen uit de Bergen' voerden rond Frigiliana een guerrillastrijd tegen de zittende macht. Ramon en Salvador Gieling kwamen erachter dat die strijd tot op de dag van vandaag nog gevoeld en zelfs gevoerd wordt. Grotendeels ongewapend, maar lang niet altijd onschuldig of zonder slachtoffers.

videotrailers & clips

Bioscoopagenda

"The Death of Antonio Sanchez Lomas" draait momenteel in de volgende steden. Bioscoopagenda

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

The Death of Antonio Sanchez Lomas

acties