nu in de bioscoop

Undine (2020)

Moderne interpretatie van het klassieke sprookje Undine heeft lak aan moderne genderopvattingen.
play

6,9 details

  • 91 Min
  • Drama
  • Fantasy
  • Romantiek
  • Duitsland
  • Frankrijk
91 Min Duitsland

Als je weggaat, moet je dood”. Met deze woorden laat de schijnbaar onbewogen Undine Johannes achter op een Berlijns terras, net nadat hij gezegd heeft niet met haar verder te willen. Undine is historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn en ze gaat naar haar werk. Tijdens haar volgende pauze valt ze halsoverkop voor beroepsduiker Christoph, als ze samen door een merkwaardig ongeluk doorweekt tussen de scherven en vissen van een uit elkaar gespat aquarium belanden. Voor hen beiden gaat een nieuwe wereld open, vol liefde en vertrouwen. Onder de oppervlakte van dit liefdesverhaal gaat echter een oude mythe schuil over een mysterieuze waternimf, die haar geliefde moet vermoorden nadat ze door hem verlaten wordt. Christoph begint te beseffen dat Undine ergens voor wegloopt en Undine weet dat ze nog iets moet afhandelen om haar vloek op te heffen.

Alt titel
Ondine
Regie
Christian Petzold
Cast
Franz Rogowski, Maryam Zaree, Jacob Matschenz, Paula Beer, Enno Trebs, Anne Ratte-Polle, Stefan Walz, Christoph Zrenner, Rafael Stachowiak, Julia Franz Richter, José Barros, Gloria Endres de Oliveira.
Release
23.02.2020
Release NL
10.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Christian Petzold | Scenario: Christian Petzold | Cast:Paula Beer (Undine Wibeau), Franz Rogowski (Christoph), Maryan Zaree (Monika), Jacob Matschenz (Johannes), Anne Ratte-Polle (Anna), e.a. | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2021

Undine stelt Johannes voor een heldere keuze. Óf hij zegt dat hij eeuwig van haar zal blijven houden, óf hij verlaat haar en moet door haar worden gedood. Voor Johannes mag dit een Salomonsoordeel lijken, voor Undine is het bittere noodzaak. Zonder zijn liefde kan zij niet bestaan, tenzij ze hem doodt. Christian Petzold schotelt ons met Undine een wreed sprookje voor in het geürbaniseerde Berlijn van vandaag de dag.

In de negentig minuten die volgen op deze uitdagende opening kan de kijker zich een gebrekkige kennis van de Berlijnse stedenbouw of van waternimfen niet al te lang permitteren. Undine is namelijk niet zomaar een vrouw die aan de hand van verschillende maquettes historische rondleidingen geeft over de architectonische ontwikkeling van de stad Berlijn, nee, ze is een waternimf. En waternimfen kunnen niet op aarde leven zonder de liefde van een man. Als Johannes niet op het terras gewacht blijkt te hebben om hun liefde voort te zetten, komt beroepsduiker Christoph haar binnen enkele momenten redden van de wisse nimfen-dood. Hun liefde, ondergedompeld in metaforen en ideologie, is het plot van Undine.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Undine

acties