nu in de bioscoop

100UP (2020)

6,5 details

  • 93 Min
  • Documentaire
  • Nederland
93 Min Nederland

In '100UP' ontmoet regisseur Heddy Honigmann een kleurrijke verzameling 100-plussers uit verschillende delen van de wereld. Ze hebben al meer dan een eeuw geleefd en waren getuige van grote historische gebeurtenissen, maar in plaats van in het verleden te blijven hangen, kijken ze vooruit. Met de klok die onverbiddelijk doortikt, houden deze honderdjarigen vast aan het leven, stellen nieuwe doelen met een joie de vivre, en weigeren toe te geven aan het verval van hun lichamen. De tijd is zowel hun vijand als hun vriend. Ze hebben ziekten overwonnen, partners verloren en sommigen overleefden zelfs hun eigen kinderen. Toch zijn deze actieve, nieuwsgierige en creatieve 100-plussers verbazingwekkend goed in het starten van elke nieuwe dag.

Regie
Heddy Honigmann
Release
21.11.2020
Release NL
10.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Heddy Honigmann | Scenario: Heddy Honigmann | Cast: Shirley Zussman, Laila Myrhaug, Irwin Corey, Viola Smith, Hans Maier, Mathilde Freund, Raul Jerí e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2020

De jeugd wordt verspild aan de jongeren, zo geven oudere generaties weleens af op adolescenten. Zulk sentiment is echter nauwelijks te vinden in 100UP, de nieuwste documentaire van Heddy Honigmann, waarin ze een reeks echte mensen portretteert die de magische leeftijd van honderd zijn gepasseerd. Dit zijn geen wegkwijnende lui. Ze zijn vitaal en scherp. We ontmoeten onder anderen een oude komiek die nog steeds grappen blijft maken, een praktiserende dokter, een ex-atleet die de wereld wil verbeteren, een schapenhoeder en een sekstherapeut.

Misschien flauw om te zeggen in deze context, maar Honigmann is een oude rot in de Nederlandse documentairewereld. Dit jaar wordt ze zeventig, en ze is nog volop aan het werk. Al sinds de jaren tachtig regisseert ze minstens om de paar jaar een nieuwe film. Met zo'n vruchtbare carrière is het niet verwonderlijk dat ze een moment pakt om te reflecteren op ouderdom, ook al is dat ouderdom die een stuk verder is gevorderd dan die van haarzelf. Het is vast een bewuste keuze om vooral honderdplussers in beeld te brengen die nog erg actief zijn. Onbedwingbaar zelfs.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

100UP

acties