Pelé

Pelé (2021)

Boeiende documentaire over Pelés voetbalcarrière in een sociopolitieke context mist toch nog diepgang.
play

6,6 details

  • 108 Min
  • Documentaire
  • Sport
  • Verenigd Koninkrijk
108 Min Verenigd Koninkrijk

In deze documentaire van Ben Nicholas en David Tryhorn zien we hoe Edson Arantes do Nascimento oftewel Pelé zijn perfectie nastreefde en een mythische status verkreeg.

Regie
Ben Nicholas
David Tryhorn
Cast
Pelé.
Release
23.02.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Ben Nicholas, David Tryhorn | Cast: Pelé (zichzelf) e.a. | Speelduur: 108 minuten | Jaar: 2021

Pelé is een levende legende. Al meer dan een halve eeuw wordt hij als de beste voetballer aller tijden gezien, met daarin meestal alleen concurrentie van Diego Maradona. Voetballiefhebbers kunnen wel een hele waslijst noemen met andere kandidaten, maar die halen het niet bij deze twee als het op symbolische status aankomt. Niet alleen bij hun club en in eigen land, maar eigenlijk in heel de wereld. Pelé is de enige speler die drie wereldkampioenschappen voetbal won, maar is vooral een mondiale ambassadeur voor Brazilië en voor de sport.

Pelé werd in 1940 geboren als Edson Arantes do Nascimento. Hij leerde voetballen op straat, terwijl hij al als jong jochie schoenen poetste om zijn arme familie te helpen rondkomen. In 1956 begint hij te spelen voor Santos FC. Een jaar later wordt hij al opgeroepen voor het Braziliaanse nationale elftal, en in 1958 mag hij op zijn zeventiende mee naar het WK in Zweden. Daar wordt Brazilië voor het eerst wereldkampioen. Vier jaar later wint Brazilië opnieuw, ondanks dat sterspeler Pelé na twee wedstrijden geblesseerd aan de kant blijft. In 1966 wordt hij in de tweede wedstrijd uit het toernooi geschopt, en wordt Brazilië in de eerste ronde uitgeschakeld. In 1969 scoort Pelé zijn 1000ste doelpunt voor Santos. In 1970 wordt hij met het Braziliaans elftal, de Seleção, voor de derde keer wereldkampioen.

videotrailers & clips