Strip Down, Rise Up
Mooie documentaire over de feministische kracht van het paaldansen.
play

6,6 details

  • 112 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
112 Min Verenigde Staten

Een groep vrouwen wil hun lichaam en leven terugwinnen en verkent de kruispunten van beweging en betekenis in een intens paaldansprogramma.

Regie
Michèle Ohayon
Cast
Sheila Kelley, Jenyne Butterfly, Elizabeth Mihelich.
Release
05.02.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Michèle Ohayon | Scenario: Michèle Ohayon | Cast: Amy Bond, Jenyne Butterfly, Sheila Kelley, e.a. | Speelduur: 112 minuten | Jaar: 2021

Bij paaldansen zullen de meeste mensen nog steeds denken aan zweterige stripclubs waar sigaarrokende mannen biljetten naar vrouwen gooien. De documentaire Strip Down, Rise Up laat zien dat paaldansen zoveel meer in zich heeft en vrouwen juist kan helpen ontsnappen aan de mannelijke dominantie. Een groep vrouwen wordt gevolgd tijdens hun beginnerslessen en ze hebben allemaal een eigen reden om mee te doen. Al snel blijkt dat al deze vrouwen, van totaal verschillende leeftijden en achtergronden, hun eigen trauma's meenemen en dat het paaldansen bijna als een soort exorcisme lijkt te werken.

Sheila Kelley, oprichter van S Factor die op meerdere locaties in de VS paaldanslessen geven, zegt niet voor niks dat haar wereld als een soort Fight Club voor vrouwen fungeert. De eerste les bij Kelley begint met een kringgesprek, waar blijkt dat de vrouwen trauma, ziektes en groot verdriet met zich meedragen. Er vormt zich al snel een ware sisterhood, een plek waar vrouwen eerlijk en open naar elkaar kunnen zijn en al hun emoties kunnen laten gaan. Dit leidt tot prachtige beelden waarbij de vrouwen hun trauma's echt van zich af lijken te dansen.

videotrailers & clips