Balloon (2019)

De charmante symboliek hapt naar adem in een Tibetaans meer vol goede bedoelingen.
play

7,6 details

  • 102 Min
  • Drama
  • China
102 Min China

Op de Tibetaanse graslanden leiden Darje en Drolkar een sereen bestaan met hun drie zonen en grootvader. Een condoom veroorzaakt verlegenheid en een dilemma waardoor de harmonie van het gezin wordt verstoord. Wat doet er meer toe in de cirkel van leven en dood, de ziel of de realiteit?

Alt titel
Qi Qiu
Regie
Pema Tseden
Cast
Sonam Wangmo, Jinpa, Yangshik Tso.
Release
30.08.2019
Release NL
23.01.2020

Filmtotaal Recensie

Regie: Pema Tseden | Scenario: Pema Tseden | Cast: Sonam Wangmo (Drolkar), Jinpa (Dargye), Yangshik Tso (Shangchu Drolma), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2020

"Heb je nog van die dingen?" "Wat voor dingen?" "Nou, van die gratis dingen." Condoom is een lastig woord. Voor tieners in de Etos, maar ook voor onderdrukte Tibetanen in de jaren negentig. Anticonceptie was allesbehalve ingeburgerd toen China zijn eenkindpolitiek ook in Tibet met harde hand ging handhaven. Drolkar had al drie kinderen toen ze noodgedwongen de condoom leerde kennen. Een extra kind zou een hoge boete betekenen, een minder geschoolde toekomst voor de drie anderen en een minder leuk leven voor haarzelf. Als de dokter haar vertelt geen condooms meer te hebben, lijken deze consequenties onvermijdelijk.

Drolkar en haar geiten hoedende man Dargye leiden een rustig, tevreden leven op het Tibetaanse platteland. Met een tandeloze herderopa, drie rondrennende boerderijjochies en een van een vriend geleende bok met kloten zo groot als voetballen, ligt geluk op de loer. Maar hoe leuk geluk ook kan zijn, zeker als het omgeven is door het majestueuze Tibetaanse landschap, voor een dramafilm is het een ziekte. Gelauwerd romanschrijver en in dit geval scenarist en regisseur Pema Tseden kiest de condoom als medicijn tegen dit geluk, met een meerlagige worsteling met 'gezinsplanning' tot gevolg.

videotrailers & clips