Paradijs in de Woestijn

5,9 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Nederland
90 Min Nederland

Een harmonieuze gemeenschap van zwarte en witte inwoners in een afgelegen stadje in de Namibische woestijn dreigt haar paradijs te verliezen door de naderende sluiting van de diamantmijn. Zal hun unieke Oranjemund een spookstad worden, opgeslokt door het zand, of slagen de inwoners erin zichzelf opnieuw uit te vinden en een duurzame stad te creëren?

Regie
Ike Bertels
Release
21.04.2021
Release NL
29.04.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Ike Bertels | Scenario: Ike Bertels | Cast: Israel Uushona Dax Kalenge, lsak Tetanga Amunkete, Tashyia Loide Moses, Ndapewa Maria Mwaalwa Kalenge, Rebekka Hambeleleni Ndakalako, Helena Ndaguedha Charmain Pendo, Debbie Uupindi Virting, Dené Kisting, Kellie van der Merwe, e.a. | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2021

Ergens in het puntje van Namibië, ingeklemd tussen de Zuid-Afrikaanse grens en de Atlantische Oceaan, ligt Oranjemund. De diamantmijn vlak buiten dit stadje bepaalde decennialang de hele omgeving. Maar nu het bedrijf Namdeb zich terugtrekt, loopt Oranjemund leeg. Wat nu dan? In de documentaire Desert Paradise zien we allerlei bewoners het heft in eigen handen nemen om er het beste van te maken en dit stadje levend te houden. De vraag is of dat wel genoeg is. De film ging laatst in première op het Movies That Matter Filmfestival en verschijnt nu op Picl.

"Oortreders sal vervolg word", staat in Afrikaans te lezen op de poorten van de Namdeb-mijn. Zo'n vaart zal het niet meer lopen, nu Oranjemund na eenentachtig jaar niet langer een afgesloten stad is, volledig in beheer van het mijnbedrijf. De meeste diamanten zijn opgegraven, en een groot deel van het personeel krijgt ontslag. Dat de poorten nu opengaan voor nieuwe mensen en geld van buitenaf, betekent ook dat het gemakkelijker is voor de bevolking om elders op zoek te gaan naar werk. En dat doen ze. Maar achterblijvers houden moed. Als ze gewoon even wat geldschieters vinden, turnen ze Oranjemund wel om naar een toeristische hotspot, een universiteitsstad en een walhalla voor pensionado's!

videotrailers & clips