Sobere en maatschappijkritische animatiefilm over een apenprins die op een andere apenrots aanspoelt.
play

6,9 details

  • 77 Min
  • Animatie
  • Frankrijk
  • Luxemburg
77 Min Frankrijk

Tom is als baby te vondeling gelegd en groeit op bij professor Abervrach en Elizabeth, twee slimme, rebelse wetenschappers. Zij wonen op het eiland Nioukos bij een prachtige, vreemde stad, waar iedereen gelooft dat zij de enige bewoners op aarde zijn. Op een dag spoelt de oude apenprins Laurent aan op het strand. Hij komt van ver over zee, uit het machtige rijk Laankos. Tom ontdekt hem en brengt hem naar huis. Professor Abervrach probeert met de komst van de apenprins de andere wetenschappers ervan te overtuigen dat er meer is dan de stenen stad waar zij wonen. Niemand wil hem echter geloven en de anderen willen koste wat het kost hun eigen denkbeelden in stand houden. De prins loopt groot gevaar. Ondertussen rukt het bos op en overwoekert het de stad.

Alt titel
Le Voyage du Prince, De ApenPrins
Regie
Jean-François Laguionie
Xavier Picard
Cast
Patrick Bonnel, Gabriel Le Doze, Thomas Sagols, Frédéric Cerdal, Enrico Di Giovanni, Celia Rosich, Marie-Madeleine Burguet, Catherine Lafond.
Budget
$ 4.200.000
Release
11.06.2019
Release NL
07.07.2021
Release DVD
09.03.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jean-François Laguionie en Xavier Picard | Scenario: Jean-François Laguionie en Anik Leray| Cast (stemmen): Enrico Di Giovanni (de prins), Thomas Sagols (Tom), Marie-Madeleine Burguet (Elizabeth), Gabriel Le Doze (Abervrach), Celia Rosich (Nelly), e.a.| Speelduur: 77 minuten | Jaar: 2019

In 1999 maakte Jean-François Laguionie zijn eerste lange animatiefilm: Le Château des Singes (A Monkey's Tale). Zoals de titel doet vermoeden, speelde deze film zich af in en rondom het kasteel van een apenrijk. De film eindigt vrij dramatisch. De prins maakt via het ijs de grote oversteek naar het eiland aan de overkant, maar slaagt er niet in het land te bereiken. Slechts twee apen keren levend terug naar waar ze vandaan kwamen. En wat is er met de prins gebeurd? Twintig jaar later geeft Laguionie daar antwoord op in zijn nieuwste film Le Voyage du Prince, in Nederland uitgebracht onder de titel De ApenPrins.

Voor wie Le Château des Singes nog vers in het geheugen heeft, is De ApenPrins even wennen. Aan de frisse, meer digitale animatiestijl van de nieuwste productie is duidelijk te zien dat ruim twintig jaar is verstreken. De jonge aap Tom vindt op het strand de prins, die ondanks het verschil in animatiestijl toch nog te herkennen is. De prins wordt bij hem thuis verzorgd en onderzocht. Het is een ander soort aap, en daar hebben Toms verzorgers interesse in. Maar ook verachting, juist omdat hij anders is. Net als in zijn eerste lange animatiefilm, of eigenlijk in meerdere van zijn vorige films, klinkt er in Laguionies nieuwe film een maatschappijkritische noot. Opnieuw houdt hij de mens duidelijk een spiegel voor door te tonen hoe wij in het algemeen over het onbekende en de ander denken. Tom is de enige die op een vriendelijke manier interesse in de prins toont. Hij is niet bang voor de grote, brede aap en neem hem mee naar buiten om hem de wereld waarin hij leeft te tonen.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.