nu in de bioscoop

Nr. 10 (2021)

De tiende film van Alex van Warmerdam overstijgt elk genre en speelt slim met de verwachtingen van de toeschouwer.
play

7,1 details

  • 100 Min
  • Thriller
  • Nederland
  • België
100 Min Nederland

Günter, als vierjarig kind gevonden in de Duitse bossen, groeit op in een pleeggezin. Vier decennia later is zijn leven normaal: hij verdient de kost als toneelacteur, brengt tijd door met zijn dochter Lizzy en heeft een verhouding met een getrouwde vrouw. Hij begint zich pas iets af te vragen over zijn afkomst als een vreemde man op een brug slechts één woord in zijn oor fluistert.

Regie
Alex van Warmerdam
Cast
Pierre Bokma, Jan Bijvoet, Gene Bervoets, Hans Kesting, Anniek Pheifer, Liz Snoyink, Tobias Nierop, Bert Geurkink, Harriet Stroet, Harpert Michielsen, Tom De Wispelaere, Mandela Wee Wee, Stijn Van Opstal, Richard Gonlag, Frieda Barnhard, Dirk Böhling.
Release
01.09.2021
Release NL
30.09.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Alex van Warmerdam | Scenario: Alex van Warmerdam | Cast: Tom Dewispelaere (Günter), Pierre Bokma (Marius), Frieda Barnhard (Lizzy), Hans Kesting (Karl), Anniek Pheifer (Isabel), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2021

Daar is dan de tiende film van Alex van Warmerdam, met de toepasselijke titel Nr. 10. Het is alweer zes jaar geleden dat zijn laatste film Schneider vs. Bax uitkwam, maar nog steeds is de stijl van de auteur duidelijk te herkennen. Dit keer is er sprake van rivaliteit, gesteggel en affaires binnen een toneelgroep, maar dit alles is slechts de opmaat voor een tamelijk absurde en grootse wending. Als één ding zeker is in het werk van Van Warmerdam is dat er geen zekerheden zijn en niets is wat het lijkt. Nr. 10 leidt weer tot prachtige beeldcomposities, magnifieke sets, zwartgallige humor en een scenario vol onvoorspelbaarheden.

Bij een film van Van Warmerdam is het wijs om niet al te veel plot weg te geven, omdat zijn werk vaak totaal onverwachte paden inslaat. Bij Nr. 10 geldt dit vooral omdat de tweede helft totaal niet te vergelijken is met de eerste. Günter is een acteur die er een affaire op na houdt met de vrouw van zijn regisseur Karl. De dochter van Günter filmt en achtervolgt hem zonder dat hij het doorheeft. Als Karl achter de affaire komt begint hij Günter ook te achtervolgen. Dan is er nog een overbuurman die al deze achtervolgingen met iets teveel interesse waarneemt vanuit zijn raam. Het leven van Günter maakt een nog grotere verandering door wanneer een vreemde man op een brug hem op onverstaanbare manier aanspreekt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Nr. 10

acties