Costa!!
op tv

Costa!! (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Costa!! Is het vervolg van Costa! uit 2001. Dit vervolg is geregisseerd en deels geschreven door Jon Karthaus, de regisseur van Homies en Bella Donna’s.
In de film besluit Anna (Abbey Hoes) samen met haar vriendin Bibi (Stephanie van Eer) op vakantie te gaan naar Spanje. Hier gaan ze naar de oude familieclub Costa waar hun moeders ze wilde verhalen over verteld hebben. Eenmaal aangekomen bij de Costa club lijkt de club meer op een spookstad dan wat Anna en Bibi van hun moeders erover verteld hebben. Samen met de clubeigenaar Thomas (Roeland Fernhout) proberen ze de club weer in een succesvolle toeristen trekpleister te veranderen. Terwijl ze de club renoveren zijn hun moeders ook op weg naar de club om hun dochters te beschermen. Zo proberen ze te voorkomen dat hun dochters niet dezelfde fouten maken, die ze zelf voeger wel gemaakt hebben in Costa.
Met dit 21-jarige vervolg proberen ze de verhaallijnen en sfeer uit de eerste film opnieuw in een modern jasje te plaatsen. Helaas behandelt het script de personages als middelbare scholieren, die vele kinderlijke fouten maken. Hierdoor neem je de personages moeilijk serieus dat ze bijvoorbeeld alleen op vakantie kunnen gaan. Op hun vakantie proberen ze naar het renoveren van de club hier meer de zomer fantasieën die hun moeders ook beleefd hebben van seks, alcohol en drugs zelf ook te ervaren. Door hun kinderlijke acties komt het alleen wat apart over dat ze met deze gedachtegangen bezig zijn. Zo valt snel op dat het script niet echt met een goed oog voor detail is geschreven. Hierdoor komt het plot vaak niet zo logisch over en is het verder ook wat aan de voorspelbare kant. Na 21 jaar had je van een vervolg wel meer verwacht.
De komedie van de film is ook aan de voorspelbare kant, of komt verder meer ongemakkelijk over, waardoor er weinig te lachen valt. Als ze beter over het verhaal en de komedie momenten hadden nagedacht had de film grappiger en zo beter kunnen zijn geweest.
Het script is ook wat rommelig geschreven doordat ze te veel losstaande personages in de film gebruiken, waarvan vele ook verschillende verhaallijnen hebben rond de kern van de film. Als ze wat minder personages hadden gebruikt voorin de film hadden ze een kortere en duidelijkere film kunnen hebben gehad. Naast het flauwe script heeft de film toch een gehaast tempo. Door dit tempo geef je niet echt om de personages en hun onderlinge relaties. Hierdoor krijgt de filmcast ook niet veel om mee te werken en komen ze wat cliché over als stereotypes uit een standaard Nederlandse komedie.