The Rescue (2021)

De reddingsoperatie rondom het Thaise voetbalelftal blijft beklemmend, ook al weet iedereen dat het goedkomt.
play

8,2 details

  • 60 Min
  • Documentaire
  • Drama
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
60 Min Verenigd Koninkrijk

In 2018 is de wereld twee weken lang in de ban van de redding van de Thaise voetbalploeg die vast kwam te zitten in een kilometers diepe grot. Het toegesnelde leger, de Navy Seals en de ingevlogen Amerikaanse Special Forces staan machteloos. Niemand blijkt de juiste training en apparatuur te hebben om de jonge voetballers te bevrijden uit deze kilometers lange, nauwe grotten, waar het water zo hard kan stromen als een rivier en pikzwart kan zijn door de vele modder. Behalve twee zachtaardige, introverte Engelse mannen van middelbare leeftijd.

Regie
Jimmy Chin
Elizabeth Chai Vasarhelyi
Cast
Josh Bratchley, Rick Stanton, Jason Mallinson.
Release
07.01.2021
Release NL
11.11.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi | Scenario: Angelica Pressello | Cast: Rick Stanton, John Volanten, Richard Harris, Mitch Torrel, Thanet Natisri, Jim Warny, e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2021

Je moet in juni 2018 onder een steen (of in een diepe grot?) hebben geleefd als de reddingsoperatie rondom het Thaise voetbalteam aan je voorbij is gegaan. Vanaf het moment dat de eerste hulptroepen arriveren tot aan de succesvolle afloop richten de wereldwijde media hun spotlichten op de twaalf jochies en hun voetbalcoach, die vier kilometer diep vastzitten in het ondergrondse gangenstelsel Tham Luang. Hun enige hoop: een stelletje oernuchtere Britse grotduikers. Het is het perfecte recept voor regisseurs Jimmy Chin en Elizabeth Chai Vasarhelyi, die met hun zenuwslopende en Oscar-winnende documentaire Free Solo al enige ervaring hebben met sociaal ongemakkelijke sportmannen. Weten ze het dit keer net zo spannend te maken?

The Rescue is in elk geval benauwend, op een goede manier. De grotten waarin de duikers zich voortbewegen zijn donker, dauw en intimiderend smal. Je voelt hoe moeilijk het moet zijn geweest voor reddingsduikers John Volanten en Richard Stanton om zich voort te bewegen. Dit aspect van de docu is des te indrukwekkender wanneer je beseft dat het gros van de beelden een reconstructie is. Dat klopt, er was geen cameraman aanwezig in de smalle onderwatergangetjes in Noord-Thailand in 2018. In plaats daarvan werd alles nagespeeld in een piepschuimgrot in de beroemde Pinewood Studios.

videotrailers & clips