The Burning Sea

The Burning Sea (2021)

From the Creators of "The Wave" and The Quake"

Noorse rampenfilm vindt goede balans tussen menselijk en mondiaal drama.
play

5,9 details

  • 104 Min
  • Actie
  • Noorwegen
104 Min Noorwegen

Noorwegen 1969, ’s werelds grootste olieveld, Ekofisk, wordt ontdekt in de Noordzee. Wat volgt is een vijftig jaar lange roofbouw op een van de natuurlijke rijkdommen die de aarde bezit: aardgas. Jarenlange boringen en financieel gewin hebben geleid tot een kilometers lange scheur in de bodem van de oceaan. Wanneer één van de honderden platformen door een beving in de oceaan verdwijnt, wordt onderzeeboot operateur Sofia (Kristine Kujath Thorp) ingeschakeld om op zoek te gaan naar overlevenden. Wat ze aantreft is echter het begin van een ecologische catastrofe van apocalyptische omvang. Tijdens het evacuatie proces van alle platformen komt Sofia's geliefde Stian (Henrik Bjelland) vast te zitten op de bodem van de oceaan. Wat volgt is een bloedstollende race tegen de klok om haar grote liefde en de gehele wereld te redden van hun ondergang...

Alt titel
Nordsjøen, The Burning Sea
Regie
John Andreas Andersen
Cast
Anders Baasmo, Bjørn Floberg, Rolf Kristian Larsen, Kristine Kujath Thorp, Henrik Bjelland, Daniel Frikstad, Halfdan Hallseth, Renate Hellerud, Anneke von der Lippe, Christoffer Staib, Ane Skumsvoll, Cengiz Al, Nils Elias Olsen, Arild Sondre Sekse, Mathilde Austegard Ypsøy, Pål Anders Nordvi.
Budget
$ 8.300.000
Opbrengst
$ 2.630.853
Release
18.10.2021
Release NL
24.02.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: John Andreas Andersen | Scenario: Lars Gudmestad, Harald Rosenløw-Eeg | Cast: Kristine Kujath Thorp (Sofia), Rolf Kristian Larsen (Arthur), Henrik Bjelland (Stian), Leonie Benesch (Elsa), Alexander Beyer (Kampcommandant), e.a. | Speelduur: 128 minuten | Jaar: 2021

De Noorse filmmaker John Andreas Andersen heeft een missie, zoveel is duidelijk: zijn landgenoten wijzen op naderend eco-onheil. In het knap gemaakte The Quake (2018) liet hij Oslo al letterlijk de afgrond in kukelen. En nu is er The North Sea, waarin een olieramp van apocalyptische proporties het Scandinavische land (plus de rest van het continent) dreigt te verzwelgen.

The North Sea begint geduldig, als een typisch Scandinavisch drama eigenlijk. Sofia staat op het punt om bij Stian en diens zoontje in te trekken. Hun relatie is nog pril, er wordt gesuggereerd dat beiden woelige tijden achter de rug hebben, maar er is voorzichtig geluk. Stian werkt als technicus op boorplatforms. Sofia heeft dezelfde werkgever, maar werkt aan land als operateur van een op afstand bestuurbare mini-onderzeeër. Je voelt al aankomen dat dat nog verdomd handig van pas gaat komen.

videotrailers & clips