Wat heb je aan vrijheid als je niet jezelf mag zijn?
play

7,9 details

  • 116 Min
  • Drama
  • Oostenrijk
  • Duitsland
116 Min Oostenrijk

In het naoorlogse Duitsland is het leven in vrijheid niet voor iedereen gegarandeerd. Hans belandt na Auschwitz keer op keer in de gevangenis vanwege zijn homoseksualiteit, een strafbaar feit volgens paragraaf 175 van het Duitse Wetboek. Daar ontmoet hij zijn celgenoot Viktor, een veroordeelde moordenaar die niets van hem moet hebben. In de loop der jaren ontstaat tussen hen een onverwachte, maar tedere band van respect, genegenheid en liefde.

Alt titel
Great Freedom
Regie
Sebastian Meise
Cast
Franz Rogowski, Georg Friedrich, Andreas Patton, Ullrich Fasnacht, Fabian Stumm, Anton von Lucke, Mex Schlüpfer, Thomas Prenn, Daniel Wagner, Thomas Wehling, Joachim Schönfeld, David Burnell IV, Johannes Cramer, Ernst Sigot, Alfred Hartung, Klaus Huhle, Dan Lestrade, Thomas Stecher.
Release
08.07.2021
Release NL
17.03.2022
Release DVD
08.06.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Sebastian Meise | Scenario: Sebastian Meise en Thomas Reider | Cast: Franz Rogowski (Hans Hoffmann), Georg Friedrich (Viktor), Anton von Lucke (Leo), Thomas Prenn (Oskar) e.a.| Speelduur: 116 minuten | Jaar: 2021

De Tweede Wereldoorlog is voorbij, vrijheid blijheid zou je denken. De bevrijding is - in de letterlijke zin van het woord - echter niet voor iedereen weggelegd. Paragraaf 175 is dan namelijk nog steeds van kracht, de paragraaf in het Duitse Wetboek van Strafrecht dat geslachtsverkeer tussen twee mannen verbiedt. Concreet betekende dat mannen die vóór de oorlog vanwege 'tegennatuurlijke handelingen' veroordeeld waren, in 1945 gedwongen werden de rest van hun straf uit te zitten. In zijn nieuwste film, die de ironische titel Grosse Freiheit draagt, toont Sebastian Meise op een integere manier hoe een man zijn straf doorstaat.

Hans Hoffmann is er zo één. Het f-woord vliegt naar zijn hoofd en dat niet alleen. Zijn celgenoot Victor schelt en slaat Hans de cel uit als hij met zijn spullen onder zijn arm binnenkomt. Victor moet er niks van hebben. Als Hans het maar niet in zijn hoofd haalt aan hem te zitten. Je zou het niet verwachten, maar na deze beledigende eerste kennismaking bloeit een bijzondere band tussen Hans en Victor op. De twee ontfermen zich door de jaren heen over elkaar, als broers. Ze bekennen onterecht schuld, steunen elkaar en troosten elkaar. Een geval van grote bek, klein hartje.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Grosse Freiheit

acties