The Lost Leonardo
Hoe het duurste schilderij aller tijden volledig uit het publieke zicht verdween.
play

7,7 details

  • 96 Min
  • Documentaire
  • Denemarken
  • Frankrijk
96 Min Denemarken

In 2005 trekt een olieverfpaneel met een afbeelding van Christus de aandacht van twee kunsthandelaren. Achter de slordige restauratie menen ze de hand van een meester te zien. Voor 1.157 dollar kopen ze het werk op. Binnen twaalf jaar is het 450 miljoen dollar waard. Het duurste schilderij ooit verkocht. The Lost Leonardo van de Deense filmmaker Andreas Koefoed vertelt het onwaarschijnlijke verhaal achter de Salvator Mundi, een lang verloren gewaand schilderij dat naar verluidt het werk was van Leonardo da Vinci.

Regie
Andreas Koefoed
Cast
Morten Bjørn, Martin Kemp, Robert K. Wittman, Doug Patteson, Dianne Dwyer Modestini, Jerry Saltz, Maria Teresa Fiorio, David Kirkpatrick, Antoine Harari, Alexander Parish, Bernd Lindemann, Yves Bouvier, Evan Beard, Luke Syson, Alexandra Bregman, Ashok Roy, Jacques Franck, Kenny Schacter.
Opbrengst
$ 567.955
Release
13.06.2021
Release NL
31.03.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Andreas Koefoed | Scenario: Andreas Dalsgaard, Christian Kirk Muff, Andreas Koefoed | Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2021

In 2017 werd het schilderij Salvator Mundi, dat werd toegeschreven aan niemand minder dan Leonardo Da Vinci, het duurste kunstwerk ooit. Het doek, dat vierhonderdvijftig miljoen dollar opleverde, wordt echter achtervolgd door de nodige controverses. Is het werk wel echt van Da Vinci of is het een collectief sprookje waar we allemaal heel graag in willen geloven? Deze spannende documentaire duikt in de bizarre geschiedenis van het werk en laat zien hoe kunst zijn betekenis verliest en onderdeel wordt van economische belangen en machtsspelletjes.

In 2005 kopen twee kunsthandelaren een schilderij bij een veiling in New Orleans. Op het beschadigde doek staat Christus afgebeeld. Ze betalen er nog geen tienduizend dollar voor. De twee handelaren denken misschien toch iets speciaals in handen te hebben en laten het restaureren. Dianne Modestini werd aangenomen als restaurateur. Zij was de eerste die begon te geloven dat dit wel eens een werk van de grootmeester Da Vinci zou kunnen zijn.

videotrailers & clips