nu in de bioscoop

Moloch (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Moloch is een nieuwe horrorfilm geregisseerd en deels geschreven door Nico van den Brink. Voor deze film heeft hij alleen nog maar korte films geregisseerd. Dit is zijn eerste regiewerk van een film die langer dan een uur duurt.
De film gaat over Betriek (Sallie Harmsen), die aan de rand van een veenmoeras woont. In de buurt waar ze woont gebeuren vreemde dingen zoals een overleden persoon tot vreemde figuren die in de avond rond haar huis lopen. Betriek gaat op onderzoek, om te ontdekken wat er aan de hand is.
Samen met de buitenlandse agent Jonas (Alexandre Willaume) leert ze over de mythische geschiedenis van het veenmoeras dat wordt behekst door een kwade geest, die omliggende bewoners lastigvalt met haar aanwezigheid. Betriek en Jonas moeten samen deze kwade kracht proberen te stoppen voor er meer slachtoffers vallen.
Met deze film probeert Nico van de brink een echte Hollandse horrorfilm te maken, die gebruik maakt van typische Hollandse kenmerken zoals het Veen. Ze gebruiken hier geschiedenis elementen van zoals het verhaal van het meisje van Ede. Dit element weten ze op een creatieve manier in de film te verwerken, maar verder kopiëren ze vele elementen uit andere horrorfilms.
Deze gekopieerde momenten komen wel uit mindere bekende horrorfilms, maar een horrorkenner kan de momenten toch terug herkennen. Voor hen is deze film zo aan de bekende kant zonder dat het echt voor spanning weet te zorgen. Uiteindelijk kan het zo als een langdradige film overkomen. Nico van den Brink en medeschrijver Daan Bakker hadden met meer eigen unieke horrorelementen moeten komen, om een meer buitengewone Hollandse horrorfilm te hebben gehad.
De visuele effecten komen vaak niet geloofwaardig over. Voor spanningsopbouw werkt het beter wanneer de geest op de achtergrond of in de duisternis blijft, maar wanneer de geest duidelijker in beeld komt vat wel terug te zien dat dit met CGI in de film is geplaatst. Hierdoor gaat de geloofwaardigheid en vervolgens het spanningsniveau naar beneden. De rekwisieten die ze gebruiken voor de veenlijken komen wel geloofwaardig over, maar hier wordt verder helaas weinig mee gedaan.
Het acteerwerk is dankzij de kwaliteit van de film ook niet echt bijzonder. Sallie Harmsen en Alexandre Willaume doen het leuk als de hoofdrollen, maar soms lijkt de film meer over hun onderlinge relatie te gaan dan het mysterie van het veenmoeras. De rest van de filmcast krijgt verder ook niet veel materiaal om mee te werken in de film en komen meer over als extra’s om het verhaal mee voort te brengen.