The Janes

The Janes (2022)

7,4 details

  • 101 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
101 Min Verenigde Staten

In het voorjaar van 1972 deed de politie een inval in een appartement in Zuid-Chicago, waar zeven vrouwen die deel uitmaakten van een clandestien netwerk werden gearresteerd. Met behulp van codenamen, geheime identiteiten en safe houses om zichzelf en hun werk te beschermen, hadden de beschuldigden een ondergronds netwerk gebouwd voor vrouwen die op zoek waren naar veilige, betaalbare, illegale abortussen. Ze noemden zichzelf 'Jane'.

Regie
Tia Lessin
Emma Pildes

Filmtotaal Recensie

Regie: Tia Lessin, Emma Pildes | Speelduur: 101 minuten | Jaar: 2022

Terwijl bijna elke zichzelf respecterende artiest in de jaren zestig de vrije liefde bezong, ervoer de helft van de bevolking de liefde lang niet zo vrij. Sterker nog, voor een vrouw kon de liefde betekenen dat ze verstoten, verafschuwd en veroordeeld werd. Slecht uitgevoerde horrorabortussen zorgden ervoor dat iedere week vijftien tot twintig vrouwen in het ziekenhuis van Chicago werden opgenomen. Iedere week overleed een van deze wanhopige vrouwen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen en wat kunnen we hiervan leren? The Janes vertelt het huiveringwekkende verhaal van vrouwen die snoeihard moesten vechten voor hun rechtmatige stukje vrijheid.

De regels in de jaren zestig waren, op zijn zachtst gezegd, onvoordelig voor vrouwen. Zo mocht je pas de pil slikken nadat je was getrouwd, moest je ontslag nemen als je zwanger werd en als kers op de taart kreeg je een preek over het uiten van je seksualiteit als je was verkracht. De contradictie met ons geromantiseerde beeld van langharige hippies met een vredespijp kan niet groter zijn.