107 Mothers

107 Mothers (2021)

Interessante mix van fictie en documentaire over moeders in de gevangenis van Odessa.
play

6,8 details

  • 93 Min
  • Drama
  • Slowakije
  • Tsjechië
  • Oekraïne
93 Min Slowakije

Lesya zit voor de moord op haar man een gevangenisstraf van zeven jaar uit in de Odessa-vrouwengevangenis in Oekraïne. Als haar zoon Kolya daar geboren wordt, mag hij tot zijn derde verjaardag bij de andere kleine kinderen in de gevangenis blijven. Samen leiden ze naar omstandigheden een rustig en gemoedelijk leven. Maar als de derde verjaardag van Kolya nadert en er nog geen opvang voor hem is gevonden, neemt de paniek bij Lesya toe. Bewaakster Iryna spoort haar aan contact te zoeken met haar moeder en zus, zodat zij voor hem kunnen zorgen en hij niet in een opvanghuis terecht komt. Het is het enige sprankje hoop dat ze heeft, terwijl het afscheid aanstaande is. Geïnspireerd op de waargebeurde verhalen van 107 echte moeders in de Odessa-gevangenis.

Alt titel
Cenzorka
Regie
Peter Kerekes
Cast
Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva, Vyacheslav Vygovskyl, Oleksandr Mykhailov, Irina Tokarchuk, Raisa Roman, Tetyana Klishch, Olga Dudinova, Lyubov Vasylyna, Tetyana Ivanova, Tetyana Neterenko, Tetyana Paraskeva, Tatiana Shmulevich.
Release
15.03.2021
Release NL
14.07.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Peter Kerekes | Scenario: Ivan Ostrochovský en Peter Kerekes | Cast: Maryna Klimova (Lesya), Iryna Kiryazeva (Iryna), Lyubov Vasylyna (Nadia), e.a. | Speelduur: 93 minuten | Jaar: 2021

Het moederschap combineren met een gevangenisstraf is een uiterst zware opgave, zo blijkt wel uit 107 Mothers. De film is gebaseerd op waargebeurde verhalen van honderdzeven moeders die vastzaten in de gevangenis in Odessa. De spanning van de moeders tegenover de beperking van hun vrijheid is aangrijpend. Toch brengt regisseur Peter Kerekes het geheel te statisch in beeld.

Lesya heeft haar man vermoord en moet een straf van zeven jaar uitzitten terwijl ze nog zwanger is van deze echtgenoot. Na de bevalling mag ze haar zoontje enkele uren per dag zien, om mee te spelen of borstvoeding te geven. Toch dreigt Lesya haar zoon kwijt te raken aan een weeshuis, omdat ze geen contact meer met haar familie heeft. Ze zal vanuit de gevangenis verzoening met hen moeten vinden om haar zoon een thuis te kunnen bieden.

videotrailers & clips