Air (2023)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

Air is een nieuw sport drama geregisseerd door Ben Affleck, regisseur van Argo en The Town.
Schoenenverkoper Sonny Vaccaro (Matt Damon) probeert voor zijn baas Phil Knight (Ben Affleck) en merkbedrijf Nike een passende atleet te vinden, om hun schoenen mee te kunnen promoten. Zo komt hij met het idee om basketballer Michael Jordan te gebruiken als het sportmodel om hun schoenen mee te promoten. Michael Jordan promoot alleen al het merk van hun concurrent Adidas.
Sonny moet hierom Michael en zijn ouders zien over te halen om nu Nike te promoten. Michael, zijn moeder Deloris Jordan (Viola Davis) speelt hier een belangrijke rol bij, want ze probeert haar zoon te helpen met de keuzes die hij maakt voor wat hij het beste kan promoten.
Deze film speelt in op een bekend verhaal, waarvan de meeste mensen vast wel de eindresultaten van weten. Hierdoor blijft er minder spanning over voor het verhaal zelf. Het verhaal speelt zo meer in op de ontwikkelingen en acties die nodig waren om Michael Jordan bij Nike te krijgen, om hun producten te promoten. Door de bekende kanten van het verhaal kan de film zelf soms wel als bekend en zowat langdradig overkomen.
Het verhaal is geschreven door Alex Convery voor wie dit pas zijn eerste schrijfwerk was voor een filmscript. Ben Affleck en Matt Damon hebben het originele script later wel wat proberen aan te passen, maar vergeleken hun andere filmscripts komt deze toch wat minder over. Dat dit pas zijn eerste script is, valt wel terug te zien aan het uiteindelijke verhaal van de film. De film springt namelijk veel van moment naar moment, om het verhaal vooruit te helpen met bepaalde gebeurtenissen die nodig waren om Michael Jordan echt bij Nike te krijgen. Vele van deze scenes beginnen of eindigen ook met een kort stukje van een populair liedje uit de jaren 80, maar het komt soms wel over alsof ze op zoek zijn naar het juiste liedje op de radio. Naast de jaren 80 muziek helpen de passende filmsets, haarstijl en kostuums van de filmcast verder ook goed om te tonen rond welke tijd de film zich afspeelt.
Michael Jordan zelf is verder ook niet direct betrokken bij de film. Ben Affleck heeft hem alleen naar wat details rond het verhaal gevraagd, om in de film te verwerken. Verder heeft hij wel wat van zijn verzoeken verwerkt voorin de film. Michael Jordan had namelijk gevraagd om Viola Davis te casten als zijn moeder en dat zijn vriend Howard White in de film genoemd zou worden.
Het acteerwerk wordt verder ook goed en passend gedaan door de cast. Matt Damon en Viola Davis komen het best naar voren in de film, waarin ze beide hetzelfde doel proberen te behalen, alleen voor andere doeleinden.