Incantation

Incantation (2022)

Deze slimme Taiwanese horrorfilm weet de foundfootagestijl angstaanjagend nieuw leven in te blazen.

5,8 details

  • 110 Min
  • Horror
  • Taiwan
110 Min Taiwan

Zes jaar geleden opende Ruonan en haar vrienden de jacht op spoken. Tijdens een cultusritueel in een afgelegen bergdorp betraden ze een verboden tunnel van taboe, waardoor ze een gruwelijke vloek ontketenden en verspreidden. Ruonan overleefde als enige de macabere gebeurtenis. In het heden krijgt ze na een psychiatrische behandeling de voogdijschap over haar dochter Duoduo terug. Maar dan ontdekt Ruonan dat de vloek bezit heeft genomen van haar dochter.

Regie
Kevin Ko
Cast
Ying-hsien Kao, Hsuan-yen Tsai, Sean Lin, Ching-Yu Wen.
Release
18.03.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Kevin Ko | Scenario: Che-Wei Chang, Kevin Ko | Cast: Hsuan-yen Tsai (Ruonan), Chingyu Wen (Dodo), Sean Lin (Dad), e.a. | Speelduur: 111 minuten | Jaar: 2022

Na het grootse succes van The Blair Witch Project vierde de foundfootagefilm zijn hoogtijdagen. De laatste jaren leek dit type film door de neergang van de videocamera te zijn uitgespeeld, maar het Taiwanese Incantation bewijst dat deze horrorvariant nog steeds doodeng én innovatief kan zijn. Op ingenieuze wijze gaat de film aan de haal met de conventies van het genre en weet iets toe te voegen wat het verhaal een onverwachte lading geeft: een hartverwarmende moeder-dochterrelatie.

De horrorfilm weet al direct in de eerste minuut de kijker te adresseren en mee te slepen in het verhaal van een vervloekte moeder. Een indringende voice-over leidt de kijker langs verschillende soorten beelden en dwingt hem mee te doen aan haar gedachtenspelletjes. Er wordt een duidelijke punt achter de tijd van de analoge video gezet, en met de wirwar van digitale video's, dashcams en GoPro's wordt de kijker duidelijk aangesproken als nieuwsgierige internetgebruiker.