Krijgt het niet voor elkaar boven de typische familiefilm uit te stijgen.

6,1 details

  • 106 Min
  • Familiefilm
  • Polen
106 Min Polen

Een verwende gamer wil meedoen aan een toernooi, maar een excentrieke tante en de ziekte van zijn moeder dwingen hem om zijn prioriteiten te herzien.

Alt titel
Too Old for Fairy Tales
Regie
Kristoffer Rus
Cast
Karolina Gruszka, Andrzej Grabowski, Dorota Kolak, Oliwier Grzegorzewski, Maciej Karas, Klementyna Karnkowska, Patryk Siemek, Amelia Fijalkowska, Sebastian Konrad, Jacek Janosz, Kamil Janecki, Ewa Dolska, Marcin Dabrowski, Nikodem Balczus, Julia Jurek, Oskar Grzegorzewski, Maritta Iwanska, Tomasz Gregorczyk.
Release
18.03.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Kristoffer Rus | Scenario: Agnieszka Dabrowska | Cast: Maciej Karas (Waldek), Amelia Fijalkowska (Delfina), Patryk Siemek (Staszek), Dorota Kolak (Mariolka), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2022

Met Za Duzy na Bajki maakt de Zweeds-Poolse regisseur Kristoffer Rus zijn variant op de kinderfilm, maar bereikt daarmee niet veel meer dan wat er van dit genre te verwachten valt. Centraal staat de verwende gamer Waldek die door zijn excentrieke tante wordt grootgebracht met discipline en wijze lessen. Wanneer al direct aan het begin van de film Waldeks ondeugende beste vriend Staszek en zijn droom een gametoernooi te winnen worden geïntroduceerd, is meteen duidelijk dat we te maken hebben met de welbekende ingrediënten voor een standaard kinderverhaaltje.

De personages schikken zich allemaal naar de gebruikelijke kinderfilmformule. Ze hebben allen één kenmerkende clichématige eigenschap die er enkel is om het plot te laten draaien. Buiten hun functie in Waldeks verhaal hebben ze weinig boeiends te bieden. Dat verhaal zelf blijkt ook niet echt pakkend. Veel informatie en thema's worden in een kort tijdsbestek behandeld, wat resulteert in een gehaaste toon. Ook emotionele en persoonlijke stukjes over Waldek worden er doorheen gejaagd, waardoor ze te weinig tijd hebben om op de kijker in te werken. Het overdreven zoetsappige muziekje dat hierbij te horen is, compenseert daar nauwelijks voor.