Bittersweet Sixteen

5,4 details

  • 103 Min
  • Komedie
  • Drama
  • België
103 Min België

Lotte is een tiener van 15 en kijkt uit naar haar 16de verjaardag. Ze heeft een moeilijk jaar achter de rug, een toxische relatie met Astrid, het mooiste meisje van de klas, beschadigde haar zelfbeeld. Op het thuisfront is er ook een verrassende wending: haar ouders gaan uit elkaar. Hormonen razen door de puberlichamen en dagen worden gekleurd door ontluikende liefdes, de lastige maar mooie zoektocht naar seksuele identiteit, existentiële twijfels die alleen pubers kunnen invullen... Alle grote en kleine verhaallijnen zullen zich kruisen en komen tot een climax op het feest voor Lotte haar verjaardag. Haar Bittersweet Sixteen...

Regie
Jan Verheyen
Anna Verheyen
Lien Willaert
Cast
Tine Embrechts, Nell Cattrysse, Steve Geerts, Kes Bakker, Yana Steenhout, Ninalotte Roose, Imea Denooze, Steffi Mercie, Emma Van Raemdonck, Zion Luts, Nidal van Rijn, Aaron Blommaert, Maxine Janssens, Stien Edlund, Ayco Weets, Héritier Tipo, Jerome Plattenbos, Lars Rogiers.
Release
22.12.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Anna Verheyen, Jan Verheyen, Lien Willaert| Scenario: Anna Verheyen, Jan Verheyen, Lien Willaert| Cast: Yana Steenhout (Lotte), Nell Cattrysse (Kat), Ninalotte Roose (Astrid), Imea Denooze (Alexa), Steffi Mercie (Angel), Emma Van Raemdonck (Amber), Zion Luts (Tymen), Nidal van Rijn (Max), Aaron Blommaert (David), Maxine Janssens (Eva) Tine Embrechts (moeder Lotte), Steve Geerts (vader Lotte), Joke Devynck (Jo), Sven De Ridder (Mr. Roskam), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Jaar: 2021

De critici zijn in hun recensies weliswaar niet gul met het geven van sterren, maar toch weet Jan Verheyen als geen ander hoe je op Vlaamse maat een blockbuster moet maken. Zijn toverformule resulteert in Vlaanderen dan ook in het ene kassucces na het andere, zoals recentelijk nog met Red Sandra. Doordat de coronapandemie heel wat verschuivingen op de bioscoopkalender veroorzaakte, kwam Bittersweet Sixteen bijna gelijktijdig uit met Red Sandra, maar door een nieuwe lockdown was het bioscoopavontuur van eerstgenoemde helaas van korte duur. Gelukkig is er het vangnet van de streamingdiensten.

Schrijven dat deze romkom uit de mouw komt van Jan Verheyen is eigenlijk een beetje liegen. Net zoals bij Red Sandra stond ook bij Bittersweet Sixteen zijn echtgenote Lien Willaert achter de camera, maar de echte motor is Verheyens zestienjarige dochter Anna, die grotendeels het script schreef. Het verhaal van de tergende pestkoppen is deels autobiografisch. Dat merk je maar al te goed in de vele knipoogjes naar horrorfilms (Jan Verheyen is naast cineast ook een van de toonaangevende horrorkenners in de Benelux), maar ook het feit dat kinderen van rijke ouders niet altijd makkelijk worden geaccepteerd.

videotrailers & clips