Endangered (2022)

6,7 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
90 Min Verenigde Staten

In 'Endangered' wordt er kennis gemaakt met vier journalisten wier veiligheid en beroep herhaaldelijk worden bedreigd. De mannen en vrouwen wonen en werken in democratische landen waar persvrijheid van oudsher als een privilege wordt beschouwd. Nu er steeds meer onjuiste informatie online te vinden is en wereldleiders de pers schaamteloos kleineren, neemt het wantrouwen tegenover de traditionele media toe. Zodoende worden journalisten steeds vaker geconfronteerd met situaties die je eerder in oorlogsgebieden of autocratische staten aantreft.

Regie
Heidi Ewing
Rachel Grady
Cast
Sáshenka Gutiérrez, Carl Juste, Oliver Laughland, Patrícia Campos Mello, Joel Simon.
Release
12.06.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Heidi Ewing, Rachel Grady | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

In hun documentaire Endangered hebben Heidi Ewing en Rachel Grady het over de persvrijheid die alsmaar meer in het gedrang komt. Bij het maken ervan was er nog geen sprake van Vladimir Poetins dreigementen dat iedereen die het woord 'oorlog' in de mond durfde te nemen een hoog risico liep te worden opgepakt. Aan de andere kant van de wereld is de situatie voorlopig nog niet zo heftig, maar toch werd de laatste jaren meer en meer duidelijk dat je heel wat lef moet hebben om in zowel Noord- als Zuid-Amerika journalist te zijn.

Persvrijheid is een onderwerp dat iedereen aangaat, al was het maar omdat de pen vaak machtiger is dan het zwaard. Het grote probleem van Endangered is dat eenieder die de actualiteit ook maar een klein beetje volgt er helaas weinig of niets nieuws van zal opsteken. Men richt zich op de nieuwsfeiten van de laatste twee jaar, waarbij we onder andere zien hoe Donald Trump de oorlog verklaarde aan de media en hoe de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het coronavirus een doortrapt verzinsel van de persjongens noemde.

videotrailers & clips