Jewel

Jewel (2022)

Wraak en boetedoening verpakt in clichés
play

3,8 details

  • 80 Min
  • Drama
  • Zuid-Afrika
80 Min Zuid-Afrika

In de jaren 60 van Vereeniging, Zuid-Afrika vonden er protesten plaats tegen discriminatie van de zwarte bevolking. Het verzet werd echter met geweld neergeslagen. Jaren later bezoekt een blanke fotografe het monument dat als gedenkteken dient voor het bloedbad. Een zwarte vrouw die daar woont, fascineert de fotografe en de twee groeien naar elkaar toe. Hun romance roept conflicten en pijnlijke herinneringen op aan een gedeeld verleden.

Regie
Adze Ugah
Cast
Robert Whitehead, Lillian Dube, Connie Chiume, Michelle Botes, Desmond Dube, Cindy Mahlangu, Nqobile Khumalo, Senzo Radebe, Chris Djuma, Sandile Mahlangu.
Release
08.07.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Adze Ugah | Scenario: Glenrose Ndlovu, Adze Ugah | Cast: Michelle Botas (Tyra), Nquobile Nunu K.H. (Siya), Connie Chiume (Mam' Zikode), Senzo Radebe (Tshepo), Robert Whitehead (Sean), e.a. | Speelduur: 81 minuten | Jaar: 2022

Tyra maakt foto's voor een reisbrochure. Om interessante plekken te vinden, volgt ze een tour. Die brengt haar onder andere bij de herdenkingsplaats van een bloedbad waarbij witte politieagenten zwarte Zuid-Afrikaanse burgers in de rug schoten. Op haar zoektocht naar het perfecte plaatje komt ze in aanraking met Siya. Tyra kan deze jonge vrouw niet loslaten en vraagt haar om haar nieuwe gids te worden. Siya heeft echter een jaloerse vriend die daarnaast wanhopig op zoek is naar wraak vanwege het bloedbad van decennia geleden.

Hoewel de film een poging doet om nuance te brengen in hoe wraak werkt, vervalt hij gauw in clichés die we beter kwijt dan rijk zijn. Tyra's vriend Tshepo is bezitterig, gewelddadig en gaat meerdere grenzen over om zijn wraak te kunnen verwezenlijken. De dingen die hij doet zijn echter zo ernstig dat het niet meer geloofwaardig is. Er is geen enkele manier waarop hij succesvol met zijn acties kan wegkomen. Daardoor verworden de complexe mechanismen van wraak tot pijnlijke scènes waarin (zwarte) mannelijkheid gelijkgesteld wordt aan jaloezie en geweld.

videotrailers & clips