Les Intranquilles
Deze indringende kijk op de weerslag van een bipolaire stoornis op een gezin is vooral illustratief.
play

6,8 details

  • 117 Min
  • Drama
  • België
  • Frankrijk
  • Luxemburg
117 Min België

'Les Intranquilles' van de Belgische regisseur Joachim Lafosse gaat over Leila en Damien die zielsveel van elkaar houden. Hun gezinsleven wordt op de proef gesteld door de mentale problemen van Damien. Ondanks het feit dat hij bipolair is, probeert Damien het leven met Leila en hun zoontje vast te houden. Lafosse laat op indringende en authentieke wijze zien wat de impact van een mentale ziekte op een gezin is.

Alt titel
The Restless
Regie
Joachim Lafosse
Cast
Leïla Bekhti, Patrick Descamps, Joël Delsaut, Damien Bonnard, Colette Kieffer, Larisa Faber, Luc Schiltz, Gabriel Merz Chammah, Jules Waringo, Alexandre Gavras, Léo Delsaut, Dani Iffard-Stettner, Ulysse Moreau, Elsa Rauchs, Nadine Devloo, Jacques Cavalieri, Aymeric Velasco, Pierre-Yves Burgala.
Release
16.07.2021
Release NL
11.08.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Joachim Lafosse | Scenario: Joachim Lafosse | Cast: Leïla Bekhti (Leïla), Damien Bonnard (Damien), Patrick Descamps (Patrick), e.a. | Speelduur: 117 minuten | Jaar: 2021

Wat hebben Vincent van Gogh, Ernest Hemmingway, Carrie Fisher, Brian Wilson en Stephen Fry met elkaar gemeen? Nee, het is geen flauwe pubquizvraag, want deze artistieke genieën lijden of leden allemaal aan een bipolaire stoornis. De aandoening, die ook wel bekendstaat als manische depressie, is voor velen die eraan lijden zowel een vloek als (vreemd genoeg) een zegen. De depressieve periodes zijn loeizwaar, maar hun creativiteit gedijt bij de manische episodes, waarbij een eindeloze stroom werk en geniale ideeën uit hun handen en hoofd komt.

De Belgische cineast Joachim Lafosse schetst de weerslag van een bipolaire stoornis op een jong gezin in zijn drama Les Intranquilles, wat zich grofweg laat vertalen als 'De Rustelozen'. Damien is een kunstschilder die zichzelf de onmogelijk opdracht stelt om voor een expositie in korte tijd veertig schilderijen te maken. Zijn vrouw Leïla moet de buien van haar echtgenoot in goede banen zien te leiden en vooral voorkomen dat hij helemaal doorslaat of zichzelf iets aandoet.

videotrailers & clips