The Menu (2022)

Reviews (1)

Mr.Movies

Avatar

The Menu is een nieuwe komedie thriller geregisseerd door Mark Mylod. Voor deze film heeft hij wel eerder films geregisseerd, maar verder is hij meer bekend als regisseur van afleveringen van tv-shows zoals Game of Thrones en Shameless.
In de film is Tyler (Nicholas Hoult) uitgenodigd om te dineren in het exclusieve restaurant Hawthorn dat zich bevindt op een afgelegen kusteiland. Tyler neemt zijn nieuwe date Margot (Anya Taylor-Joy) met zich mee voor dit etentje.
De teruggetrokken, maar toch wereldberoemde chef-kok Julian Slowik (Ralph Fiennes) serveert hier samen met zijn keukenpersoneel bijzondere gangen menu’s. Na elke gang wordt de situatie in het restaurant steeds heftiger, waardoor de spanning tussen de kok en zijn gasten steeds meer toeneemt en verder vol zit met schokkende verrassingen.
Deze film toont goed hoe iemand met een bepaalde passie dit met de rest van de wereld probeert te delen, maar zo wel door anderen flink bekritiseert kan worden. Zulke kritiek kan iemand wel doen twijfelen of ze echt de juiste passie in hun leven hebben gevonden.
Deze film komt meer over als een duistere versie van de film Chef uit 2014, waar een chef-kok met zijn gerechten alleen maar voor goed eten probeert te zorgen voor zijn hongerige klanten. Bij the Menu krijg je als kijker genoeg achtergrondinformatie over de verschillende gangen voedsel die in de film geserveerd worden. Verder krijg je te zien hoe de meeste van deze gangen worden voorbereid en uiteindelijk verder gemaakt worden. Hierdoor kun je als kijker zelf ook wel trek krijgen na het zien van alle verschillende voedsel gangen.
Het acteerwerk wordt ook goed neergezet in de film. Ralph Fiennes komt over als een mix tussen een echte chef-kok zoals Gordon Ramsay en het fictie personage Hannibal gespeeld door Mads Mikkelsen in de tv-serie Hannibal. Ralph Fiennes komt echt over als een chef-kok met een passie voor koken, maar die zich steeds meer begint te irriteren aan de kritiek die hij over zijn kookkunsten krijgt. Hierdoor begint hij steeds meer met sadistische en sarcastische humor te werken. Via Anya Taylor-Joy, haar personage, die niet officieel is uitgenodigd voor het etentje, leer je de situatie waar ze zich samen met de andere gasten in bevindt steeds beter te begrijpen. Nicholas Hoult speelt verder ook leuk, een geobsedeerde fan van de chef-kok, maar weet soms wel wat tegen te vallen in de ogen van zijn idool. De andere personages krijgen langzamerhand steeds wat meer achtergrond in de film, maar helaas niet allemaal voldoende om als kijker echt om ze te geven. Met wat minder personage zou de film wat duidelijker zijn geweest.