Firebird

Firebird (2021)

Firebird is een interessante, maar veel te klassieke holebi-film die zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog.
play

6,0 details

  • 107 Min
  • Drama
  • Romantiek
  • Verenigd Koninkrijk
  • Estland
107 Min Verenigd Koninkrijk

Estland 1980 naar een waargebeurd verhaal. Als de jonge Russische soldaat Sergey als taak krijgt om piloot Roman te begeleiden op hun luchtmachtbasis groeit er al snel meer tussen die twee. Maar ook zijn vrouwelijke collega en vriendin Luisa heeft een oogje op Sergey. Er ontstaat een gevaarlijke relatie die de mannen buiten het waakzame oog van de KGB moeten houden.

Regie
Peeter Rebane
Cast
Nicholas Woodeson, Margus Prangel, Tom Prior, Kaspar Velberg, Karl-Andreas Kalmet, Carmen Mikiver, Oleg Zagorodnii, Diana Pozharskaya, Jake Henderson, Ester Kuntu, Sergei Lavrentyev, Rasmus Kaljujärv, Lauri Mäesepp, Vladimir Nadein, Markus Luik, Anatoli Tafitsuk, Nils Mattias Steinberg, Sten Karpov.
Release
17.03.2021
Release NL
01.09.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Peeter Rebane | Scenario: Peeter Rebane, Sergey Fetisov| Cast: Tom Prior (Sergey Serebrennikov), Oleg Zagorodnii (Roman Matvejev), Diana Pozharskaya (Luisa), Jake Henderson (Volodja), Margus Prangel (Major Zverev), Nicholas Woodeson (Kolonel Kuznetsov), e.a. | Speelduur: 107 minuten | Jaar: 2021

Door de huidige oorlog in Oekraïne voelt het onderwerp uit Firebird actueler dan ooit, ook al was er nog geen vuiltje aan de lucht toen de Estse regisseur Peeter Rebane de laatste hand legde aan zijn regiedebuut. Estland zat altijd onder de knoet van de Russen en het was pas door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie dat het land in 1991 zijn onafhankelijkheid herwon en deel kon uitmaken van zowel de Europese Unie als de NAVO. Daarvoor was Estland een speelterrein van de Sovjets waarin strategisch belangrijke gebieden illegaal geannexeerd werden.

Het verhaal van Firebird is gebaseerd op de waargebeurde memoires van de Russische acteur Sergey Fetisov. Op het door de Russen bezette vliegveld van Haapsalu werken de Sovjet-soldaten Sergey, Volodja en Luisa. Hoewel geen van beide mannen het luidop durft te zeggen hebben ze alle twee een oogje op de knappe Luisa. De gevechtspiloot Roman die er op moet toezien dat er geen Amerikaanse vliegtuigen met nucleaire bommen richting Leningrad over het gebied vliegen loopt echter met de buit weg, en begint tot de grote afgunst van de twee vrienden een affaire met Luisa.

videotrailers & clips