Diorama

Diorama (2022)

De opkomst en teloorgang van een huwelijk in het moderne Zweden. Futloos en inspiratieloos.

4,5 details

  • 99 Min
  • Romantiek
  • Noorwegen
  • Zweden
99 Min Noorwegen

Een miscommunicatie en verleidingen nemen de overhand. Het ooit zo gepassioneerde huwelijk van een echtpaar valt langzaam uit elkaar.

Regie
Tuva Novotny
Cast
Marika Lagercrantz, Pia Tjelta, Eva Rydberg, Johan Rabaeus, Göran Ragnerstam, Shanti Roney, Gunnel Fred, David Dencik, Claes Bang, Ditte Hansen, Morgan Alling, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Kim Sulocki, Linda Santiago, Peter Jöback, Sara Shirpey, Eddie Eriksson Dominguez, Sol Roach.
Release
09.09.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Tuva Novotny | Scenario: Tuva Novotny | Cast: Dave Dencik (Björn), Pia Tjelta (Frida), Claes Bang (Ben), Sarah Dawn Finer (Linda), Sverrir Gudnason (Adam), Peter Jöback (Tom), Gustav Lindh (Teun), e.a. | Speelduur: 99 minuten | Jaar: 2022

Begin jaren zeventig trakteerde de Zweedse cineast Ingmar Bergman ons op een zesdelige televisieserie over de nasleep van een huwelijk en scheiding. Met zijn Scènes uit een Huwelijk, dat ook nog in een drie uur durende bioscoopversie uitkwam, fileerde hij de intermenselijke relaties waarbij hij putte uit eigen ervaringen. Nu is het behoorlijk riskant om ook maar iets of iemand met het werk van Zwedens bekendste filmmaker te vergelijken, maar een grotere afstand met het werk uit 1973 kan Diorama haast niet hebben.

De (verre) vergelijking doemt ook heus niet alleen maar op, omdat het beide Zweedse producties zijn. De derde speelfilm als regisseur voor actrice Tuva Novotny probeert op een veel luchtigere en speelsere wijze het geluk en de teloorgang van een verbintenis tussen twee mensen te behandelen. Dit gebeurt met pseudowetenschappelijk geneuzel, waarbij de dierenwereld en fysiologische factoren de verschillende vignetten inleiden. Het is evident dat we dit allesbehalve serieus moeten nemen, maar de in korte hoofdstukken gehakte tragikomedie wil hierdoor maar niet echt binnenkomen.