Unclenching the Fists
Summiere uitwerking van een smeulend trauma in een heftig familiedrama.
play

6,6 details

  • 97 Min
  • Drama
  • Rusland
  • Frankrijk
97 Min Rusland

Zaur verhuist met zijn kinderen Ada, Akim en Dakko naar het Russische Mizur. De opvoeding is er een van discipline. Terwijl de oudste, Akim, werk heeft in een stad weet zijn jongere broer Dakko nog niet wat hij met zijn leven wil. Ada daarentegen bereidt volop haar ontsnapping voor, maar moet toegeven dat een nieuw leven beginnen weg van haar vader geen sinecure is. De terugkeer van Akim legt al hun trauma's bloot.

Alt titel
Razzhimaya Kulaki
Regie
Kira Kovalenko
Cast
Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev, Khetag Bibilov, Arsen Khetagurov, Milana Pagieva.
Release
10.07.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: Kira Kovalenko | Scenario: Kira Kovalenko, Lyubov Mulmenko, Anton Yarush | Cast: Milana Aguzarova (Ada), Alik Karaev (Father), Soslan Khugaev (Akim), Khetag Bibilov (Dakko), Arsen Khetagurov (Tamik), e.a. | Speelduur: 97 minuten | Jaar: 2021

In Unclenching the Fists zorgt een smeulend trauma voor een rauw en meeslepend familiedrama ook al werkt de film toe naar een summiere conclusie. De jonge vrouw Ada maakte als kind de Tsjetsjeense gijzelingsactie van een school in Noord-Ossetië mee, die bloederig afliep met honderden doden. Jaren later houdt haar vader haar angstvallig in de voormalige mijnwerkersstad Mizur door haar paspoort te verstoppen. Ze slijt haar dagen in een winkeltje waar ze de avances van de brutale Takim afslaat en grapt met haar zorgeloze broer Dakko. Tot de andere zorgzame broer Akim terugkeert en haar heimelijke ontsnappingswens realistischer wordt.

Slechts tweemaal bespreekt Ada met anderen haar medische problemen als gevolg van die gijzeling. Het zijn confronterende momenten. Cinematograaf Pavel Fomintsev vangt de zowel heftige als speelse interacties tussen broers en zus met strakke handcamera. Zelden wijkt hij uit om de grauwe omgeving te tonen waarin kinderen voor de lol explosieven tegen een muur gooien. Actrice Milana Aguzarova treedt die hardvochtige wereld tegemoet met een minzame glimlach, wat het beknellende in Ada's leven invoelbaar maakt. Tegen dat harde leven vormt de genegenheid die spreekt uit het oprechte acteerwerk een aangrijpend contrast.

videotrailers & clips