Rebel (2022)

Een oorlogsmusical over jihadisme? Hoe vreemd het ook klinkt, het is mogelijk.
play

7,2 details

  • 135 Min
  • Actie
  • Drama
  • Thriller
  • België
  • Luxemburg
  • Frankrijk
135 Min België

Kamal, die opgroeit in de beruchte Belgische wijk Molenbeek wil zijn leven als drugshandelaar beteren en besluit om oorlogsslachtoffers in Syrië te gaan helpen. Hij wordt echter al snel opgepakt en gedwongen om zich aan te sluiten bij een militie met als standplaats Raqqa. Zijn leven verandert in een nachtmerrie. Hij moet aanslagen die worden gepleegd filmen. Als hij zelf in een video te zien is die viral gaat, heeft dit grote invloed op het leven van zijn familie in België. Zijn broertje Nassim is een gemakkelijke prooi voor ronselaars die beloven hem met zijn broer te herenigen, maar eigenlijk jonge strijders rekruteren. Hij komt in een trainingskamp terecht. Dit betekent dat hun moeder Leila niet alleen haar oudste, maar ook haar jongste zoon dreigt te verliezen. Ze zet alles op alles om hem terug te krijgen.

Regie
Adil El Arbi
Bilall Fallah
Cast
Lubna Azabal, Aboubakr Bensaihi, Junes Lazaar, Joey Kwan, Amir El Arbi, Tara Abboud, Ramazan Kocaklioglu, Malak Sebar, Mohammed Hahou, Younes Bouab, Qomoq Ayham, Mourad Jnaoui, Céline Delberghe, Tawfik Lamsadja, Kawas Ouasaki, Khaled Shaker, Manaf Irani, Christopher Kuzongila.
Release
26.05.2022
Release NL
06.10.2022
Release DVD
09.02.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Adil el Arbi, Bilall Farah | Scenario: Kevin Meul, Adil el Arbi, Bilall Farah | Cast: Aboubakr Bensaihi (Kamal), Lubna Azabal (Leila), Amir el Arbi (Nassim), Tara Abboud (Noor), e.a. | Speelduur: 135 minuten | Jaar: 2022

Het Belgische regieduo Adil en Bilall heeft een pittig jaar achter de rug. Na de eerste en laatste aflevering van de Marvelserie Ms. Marvel en de gecancelde Batgirl te hebben geregisseerd is in Cannes hun schokkende Rebel in première gegaan. Deze film over jihadisme schetst een confronterend, maar wel genuanceerd beeld van het radicaliseringsproces, wat niet bij iedereen goed in de smaak zal vallen. Toch is Rebel een belangrijke film die niet onderschat moet worden.

De film opent met Leila die te horen krijgt dat haar oudste zoon Kamal, die in Syrië met Islamitische Staat tegen Assad vecht, gezocht wordt. Er is een video opgedoken waarin hij een soldaat van Assad executeert. Zijn jongere broertje Nassim is compleet verward, omdat hij dacht dat zijn broer iets goeds ging doen in Syrië. Dit leidt tot een lange flashback die het radicaliseringsproces van Kamal uitdiept en laat zien hoe dat zijn familie op verschillende manieren beïnvloedt.

videotrailers & clips

Laatste reviews

Er zijn nog geen reviews geschreven voor deze film.

Schrijf de eerste review!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij deze film.

Plaats de eerste reactie!

Rebel

acties