Call Jane

Call Jane (2022)

Drama over een zwaar onderwerp is misschien iets te luchtig uitgevoerd.
play

6,4 details

  • 121 Min
  • Drama
  • Historisch
  • Verenigde Staten
121 Min Verenigde Staten

Joy (Elizabeth Banks), een huisvrouw in het Amerika van de jaren ’60, kijkt uit naar het krijgen van haar tweede kind. Maar haar roze wolk wordt overschaduwd door het nieuws dat deze zwangerschap haar eigen leven serieus in gevaar brengt. Omdat de reguliere doktoren haar niet willen helpen, wendt ze zich tot ‘The Janes’ een geheime groep vrouwen die onder leiding van de charismatische Virginia (Sigourney Weaver) alles riskeert om vrouwen als Joy hun eigen keus te kunnen laten maken. De vrouwen redden hiermee Joy’s leven en deze ingrijpende gebeurtenis wakkert bij haar de ambitie aan om zelf ook andere vrouwen te helpen hun eigen lot te bepalen.

Regie
Phyllis Nagy
Cast
Sigourney Weaver, John Rothman, Aida Turturro, Kate Mara, Bruce MacVittie, Elizabeth Banks, Chris Messina, Geoffrey Cantor, Wunmi Mosaku, Beau Baxter, Rebecca Henderson, Cory Michael Smith, Evangeline Young, Bianca D'Ambrosio, Grace Edwards, Kristina Harrison, Alison Jaye, Brett Bartholomew, John Magaro.
Release
21.01.2022
Release NL
08.12.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Phyllis Nagy | Scenario: Hayley Schore, Roshan Sethi | Cast: Elizabeth Banks (Joy), Sigourney Weaver (Virginia), Kate Mara (Lana), Chris Messina (Will), Wunmi Mosaku (Gwen), Grace Edwards (Charlotte), e.a. | Speelduur: 121 minuten | Jaar: 2022

Een film maken over een zwaar of beladen onderwerp maar er evengoed grappen in stoppen, dat mag. Sterker nog, er zijn een paar films die juist daardoor meesterwerken zijn geworden. To Be or Not to Be is een briljante komedie over een Joods theatergezelschap in Polen eind jaren dertig. In Terms of Endearment krijgt iemands dochter kanker. Die films raken je, maar maken je ook aan het lachen. Helaas doet Call Jane dit niet met abortus als onderwerp.

Joy is zo'n typische getrouwde huisvrouw uit de jaren zestig. Ze is in verwachting van hun tweede kind. Alleen zorgt haar zwangerschap deze keer voor een levensgevaarlijke hartaandoening. Het is dus grote kans op sterven, of een abortus. Dat laatste is illegaal in de VS in die tijd. Maar aangezien Joy niet dood wil, ondergaat ze stiekem een procedure. Op die manier leert ze wat vrouwelijke verzetsstrijders kennen, en voordat ze het weet is ze er onderdeel van.

videotrailers & clips