Paper & Glue (2021)

Kunstenaar JR beplakt muren met foto's en breekt daarmee de muren tussen mensen af.
play

7,8 details

  • 94 Min
  • Documentaire
  • Verenigde Staten
94 Min Verenigde Staten

Een verkenningstocht door het werk van de legendarische Franse kunstenaar JR, wiens grootschalige foto's al bijna twee decennia lang bouwwerken over de hele wereld bedekken. De documentaire gebruikt zijn projecten als een brug om onze vele culturele kloven te overbruggen en verkent het grote vermogen van kunst om perspectieven uit te dagen en gemeenschappen te verenigen.

Regie
Jr.
Cast
Ladj Ly, Jr..
Release
19.06.2021

Filmtotaal Recensie

Regie: JR | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2021

De meeste filmliefhebbers zullen kunstenaar JR kennen van de documentaire Visages, Villages, die hij samen met Franse filmgrootheid Agnès Varda maakte. Nu is er de film Paper & Glue die JR in zijn eentje regisseerde. JR's kunstwerken zijn grote prints van foto's van mensen die hij op muren of straten plakt. Door de kunstwerken weet hij niet alleen het letterlijke straatbeeld te veranderen, maar ook de kijk op de buurten en de mensen die hij portretteert.

JR's aanstekelijke documentaire laat zien waarom kunst belangrijk is. Hij gaat in gesprek met personen waar de samenleving vaak op neerkijkt. Denk aan gevangenen of mensen uit de slechtste buurten van een stad. Het is mooi om te zien hoe zij door de portretten van JR ineens in een ander daglicht komen te staan en via zijn werk soms letterlijk hun eigen verhaal kunnen vertellen, bijvoorbeeld als de gevangenen bij de foto's ook een korte tekst opnemen over wie ze zijn. Ze zijn dan eindelijk van iets anders bekend dan negatieve nieuwsberichten in de krant.

videotrailers & clips