Rose

Rose (2022)

Deense tragikomedie durft emotioneel alle kanten op te gaan.
play

7,4 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Komedie
  • Denemarken
106 Min Denemarken

In de herfst van 1997 nemen Ellen en haar man Vagn Inger mee op een busreis naar Parijs. Inger is de zus van Ellen, is schizofreen en woont in een inrichting. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan zij een redelijk normaal leven leiden. Tijdens de trip maakt Inger geen geheim van haar conditie, maar niet alle medereizigers kunnen aanvankelijk haar ad remme, soms wat grofgebekte uitspraken waarderen. Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben en betrekt ze iedereen in de zoektocht naar een belangrijk persoon uit haar verleden...

Regie
Niels Arden Oplev
Cast
Anders W. Berthelsen, Sofie Gråbøl, Søren Malling, Jean-Pierre Lorit, Peter Gantzler, Karen-Lise Mynster, Lene Maria Christensen, Luca Reichardt Ben Coker, Christiane Gjellerup Koch, Illyès Salah, Yale Arden Oplev, Kathrine Jacobsen, Tine Roland Grauengaard, Samy Andersen, Garance Chansigaud, Raoul Logan, Lotte Bundgaard, Thomas Hou Mandsfeldt.
Release
24.02.2022
Release NL
01.12.2022
Release DVD
05.07.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Niels Arden Oplev | Scenario: Niels Arden Oplev | Cast: Sofie Gråbøl (Inger), Lene Maria Christensen (Ellen), Anders W. Berthelsen (Vagn), Søren Malling (Andreas), Luca Reichardt Ben Coker (Christian), Peter Gantzler (Bus-Ole), Christiane Gjellerup Koch (Margit), Karen-Lise Mynster (Gudrun), Illyès Salah (Nadir), e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2022

Vagn wil eigenlijk wel zien waar Lady Di laatst is verongelukt. Zonder dit gegeven was de tijd waarin deze Deense tragikomedie zich afspeelt een stuk moeilijker te plaatsen geweest. Het lijkt verder een onbeduidend detail in een verhaal over de aan schizofrenie leidende Deense Inger, die door haar zus Ellen nog één keer naar Parijs wordt genomen - de plaats waar ze als jonge vrouw jarenlang woonde, voordat ze psychische problemen kreeg. Maar elk detail is van belang in Rose.

Als ze net in de reisbus zijn gestapt, blijkt Inger al snel de aandacht te trekken van de rest van het reisgezelschap. Was het wel handig om een vrouw met een schizofrene stoornis op deze manier op reis te nemen? Als het aan haar zus ligt, mag ze juist wel normaler behandeld worden. Niet steeds aan de antidepressiva, evenmin continu maar makkelijk in een rolstoel zitten en zeker niet om de haverklap naar de overbezorgde moeder bellen. Maar dat is natuurlijk simpeler gezegd dan gedaan, zeker als haar denkbeeldige engel tegen haar begint te praten.

videotrailers & clips