Maken is het Mooist
Te veel maken gaat op den duur ook vervelen.
play
  • 98 Min
  • Documentaire
  • Nederland
98 Min Nederland

In 'Maken is het Mooist', een zeer persoonlijke en essayische film, onderzoekt en analyseert filmmaker Rolf Orthel het maken en creëren. Met films als Ik ben geen probleemkind, ik ben een uitdaging (2017), Een Schijn van Twijfel (1975) en het winnen van de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs in 2010 is Orthel met zijn 85 jaar een gevestigde naam die ook met deze titel aanwezig zal zijn op het Nederlands Film Festival. Orthel bestudeert in Maken is het Mooist het maakproces en gaat hiervoor op zoek naar musici, kunstenaars en acteurs: wat verbindt hen met hun werk, wat zoeken ze, hoe gaan ze te werk? Hoe is hij eigenlijk zelf tot maken gekomen? We zien hoe verbeelding, spel, en plezier onderdeel zijn van het maakproces, maar ook hoe jonge kunstenaars hun ziel en zaligheid in hun kunst leggen, tegenslagen te verwerken krijgen, en ondanks alles volhouden. Wat maakt dat zij en Rolf ondanks alles doorzetten en offers brengen om koste wat kost iets eigens neer te zetten? Wat stuurt onze verbeelding en waarom is maken het mooist?

Regie
Rolf Orthel
Release
03.11.2022
Release NL
03.11.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Rolf Orthel | Scenario: Rolf Orthel | Speelduur: 88 minuten | Jaar: 2022

Documentairemaker Rolf Orthel is nog lang niet uitgefilmd. Op vijfentachtigjarige leeftijd maakt hij nog eens een documentaire, over de essentie van het creatieve maakproces van de mens. Waarom maken mensen, van kinderlijk knutselen tot professioneel beeldhouwen? Een boeiende vraag, maar het antwoord gaat in Maken is het Mooist ten onder aan een teveel aan maken.

De film begint met beelden van een bos en zwart-wit aquareltekeningen die elkaar afwisselen. De voice-over, Rolf Orthel zelf, praat de op het eerste gezicht tegenstrijdige beelden aan elkaar. Herinnering blijkt de gemene deler te zijn. De tekeningen geven uiting aan hoe Orthel het bos waar hij in zijn jeugd vaak kwam zich herinnert. Meermaals keert de film terug naar dat bos, wat veel betekenis heeft voor Orthel.

videotrailers & clips