The Masked Scammer

6,4 details

  • 90 Min
  • Documentaire
  • Misdaad
  • Verenigd Koninkrijk
90 Min Verenigd Koninkrijk

Aan de hand van interviews met zijn handlangers en slachtoffers wordt onderzocht hoe een meesteroplichter de Franse elite miljoenen euro’s afhandig maakte.

Alt titel
Le Masque
Regie
Dominic Sivyer
Yvann Yagchi
Release
01.12.2022

Filmtotaal Recensie

Regie: Dominic Sivyer, Yvann Yagchi | Speelduur: 90 minuten | Jaar: 2022

Aangaande meestercriminelen zal het niet de eerste naam zijn die in gedachten komt, maar de Franse Gilbert Chickli heeft toch aardig wat op zijn kerfstok. Zijn tactiek was zowel simpel als geniaal: zich voordoen als een ander en fortuin vergaren met een hoop mooie praatjes. Voor Chickli was de wereld een groot podium en als allergrootste fan van zichzelf verfilmde hij schaterlachend zelfs zijn eigen leven. Het hoogtepunt dat hem onsterfelijk maakte? De scam waarbij het boefje zich met een levensecht masker voordeed als de Franse minister Jean-Yves Le Drian.

De kunst van oplichting zit hem in de geloofwaardigheid en Gilbert Chickli weet precies hoe dat trucje werkt. Meermaals leidt hij zijn schatrijke slachtoffers om de tuin met zijn innemende karakter, gesteund door de meest vindingrijke smoezen en gedaanteverwisselingen. Dat hij vermomd als minister zijn hand ophoudt voor een bak geld om gijzelaars te bevrijden bijvoorbeeld. Of slim inspeelt op de toen actuele dreiging van terrorisme door bescherming te beloven. In zijn arrogantie waant hij zich onaantastbaar. En ook al heeft die overmoed hem vaker in de nesten gewerkt, Chickli blijft onverbeterlijk.