Shangri-La, Paradise under Construction
Nederlandse documentairemaker keert terug uit Tibet met te weinig beeldmateriaal, en besluit de boel te R E K K E N.
play

6,5 details

  • 94 Min
  • Documentaire
  • Nederland
94 Min Nederland

In dit essayistische reisverhaal gaan filmmakers Mirka Duijn en Nina Spiering op zoek naar de geschiedenis van Shangri-La, het beroemde denkbeeldige paradijs uit de roman Lost Horizon (1933).

Regie
Mirka Duijn
Nina Spiering
Release
15.11.2022
Release NL
12.01.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Mirka Duijn, Nina Spiering | Speelduur: 94 minuten | Jaar: 2022

Lang geleden, toen Imagine nog het Amsterdam Fantastic Film Festival heette, maakte een van de festivalvrijwilligers haar eigen documentaire. Hij is nooit uitgebracht omdat het haar ondanks vele pogingen nooit lukte om uit al het prachtige beeldmateriaal een waardig verhaal te weven. Als Mirka Duijn en Nina Spiering net zo bescheiden waren geweest, had Shangri-La, Paradise Under Construction nooit het daglicht gezien.

In 1997 claimt China dat het op basis van wetenschappelijk bewijs het echte Shangri-La heeft gevonden. Apart, want de Britse schrijver James Hilton zoog de idyllische plek in de Himalaya volledig uit zijn duim voor zijn boek Lost Horizon. Mirka Duijn wil er het fijne van weten en gaat ter plekke op onderzoek, en leert dat ze uiteindelijk meer stof heeft verzameld dat dit zogenaamde Chinese rapport.

videotrailers & clips