Presque (2021)

Een roadtrip met een lijkwagen vormt de basis voor deze sympathieke Frans-Zwitserse feelgoodfilm.
play

7,0 details

  • 92 Min
  • Komedie
  • Drama
  • Frankrijk
  • Zwitserland
92 Min Frankrijk

Igor (Jollien) heeft een lichamelijke beperking. Hij bezorgt biologische groenten, woont zelfstandig en is erg in filosofie geïnteresseerd. Door een ongeluk komt hij in contact met begrafenisondernemer Louis (Campan). Igor ziet in de gestreste Louis een goede vriend, maar die hoopt echter snel van hem af te zijn. Als Igor zich verstopt in de lijkwagen waarmee Louis naar Zuid-Frankrijk moet, volgt een bijzondere roadtrip...

Alt titel
Beautiful Minds
Regie
Bernard Campan
Alexandre Jollien
Cast
Marilyne Canto, Bernard Campan, Julie-Anne Roth, Tiphaine Daviot, Sofia Manousha, Maurice Aufair, Laëtitia Eïdo, Marie Petiot, Alexandre Jollien, Marie Benati, Anne-Valérie Payet, La Castou, Joachim Chappuis, Annie Christ, Rosette Aghiga, Barbara Tobola, Roméo Henchoz, Catherine Guggisberg.
Opbrengst
$ 3.358.402
Release
26.08.2021
Release NL
05.01.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Bernard Campan, Alexandre Jollien | Scenario: Hélène Grémillon, Bernard Campan, Alexandre Jollien | Cast: Bernard Campan (Louis Caretti), Alexandre Jollien (Igor Parat), Tiphaine Daviot (Cathy), Julie-Anne Roth (Nicole), La Castou (Igors moeder), e.a. | Speelduur: 92 minuten | Jaar: 2021

Wanneer bij een vergadering in een uitvaartcentrum ter sprake komt dat het lichaam van een overledene vanuit het Zwitserse Lausanne naar Zuid-Frankrijk moet worden gereden, werpt directeur Louis zich direct op. Een dergelijke repatriëring behoort niet tot zijn takenpakket en zijn agenda zit bomvol, maar de bezwaren van zijn medewerkers wuift hij direct weg: "Ik kan heus wel een lijkwagen besturen." Hij heeft weliswaar een persoonlijke reden, maar Louis' voornaamste drijfveer lijkt de rit zelf te zijn. Het wordt nooit hardop uitgesproken, maar uit alles blijkt dat hij er genoegen in schept even een dagje alleen te mogen zijn.

Niet onbegrijpelijk. Want hoewel hij goed is in zijn werk, bestaat het voor een groot deel uit contact met stervenden en nabestaanden. Dat vergt enige tact en bij voorkeur zo min mogelijk van zijn eigen persoonlijkheid. Tekenend is bijvoorbeeld dat hem tweemaal wordt gevraagd of hij in God gelooft en hij beide keren een ander antwoord geeft, afhankelijk van hoe zijn gesprekspartner hierover denkt.

videotrailers & clips