No Bears

No Bears (2022)

Sterk, komisch drama van Jafar Panahi stemt toch droevig.
play

7,9 details

  • 106 Min
  • Drama
  • Iran
106 Min Iran

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Hoewel het zo eenvoudig lijkt te zijn als midden in de nacht, ergens op een verlaten heuvel, simpelweg over een onzichtbare grens te stappen.

Alt titel
Khers Nist
Regie
Jafar Panahi
Cast
Jafar Panahi, Narges Delaram, Naser Hashemi, Vahid Mobasheri, Bakhtiyar Panjeei, Mina Kavani, Reza Heydari, Javad Siyahi, Yousef Soleymani, Amir Davari, Darya Alei, Rahim Abbasi, Iman Bazyar, Bülent Keser, Ehsan Ahmad Khanpour, Mina Khosrovani, Sinan Yusufoglu.
Release
09.09.2022
Release NL
09.02.2023

Filmtotaal Recensie

Regie: Jafar Panahi | Scenario: Jafar Panahi | Cast: Jafar Panahi (Jafar Panahi), Bakhtiar (Bakhtiyar Panjeei), Zara (Mina Kavani), Ghanbar (Vahid Mobaseri) e.a. | Speelduur: 106 minuten | Jaar: 2022

Jafar Panahi is weer vrij! Na een verblijf van meer dan een half jaar in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waar Panahi tegen in protest ging met een hongerstaking, werd de Iraanse filmmaker eind vorige week 'tijdelijk' vrijgelaten. Sinds 2010 maakt hij films over zijn vrijheidsbeperking in Iran. No Bears is de nieuwste in dat rijtje en misschien wel de beste uit deze periode van zijn leven.

In 2010 werd Panahi opgepakt en na een periode in voorarrest veroordeeld voor de 'intentie tot misdaden tegen de nationale veiligheid en propaganda tegen de Islamitische Republiek.' De straf: zes jaar in de gevangenis, twintig jaar geen films meer maken en een verbod om Iran te verlaten (behalve voor de Hadj). Hoewel hij onder streng huisarrest wordt geplaatst, blijft hij zijn straf aanvechten in de rechtbank en wordt hij niet opnieuw in de gevangenis geplaatst.

videotrailers & clips